Wandelen met kinderen, Sardinië: De meest spectaculaire canyon van Europa

door Ellis

De Gola di Gorropu, op Sardinië is één van de diepste kloven van Europa. En zeker ook een van de mooiste kloven!
Omdat je meerdere mogelijkheden hebt om bij de kloof te komen is deze spectaculaire Canyon een must see tijdens je vakantie op Sardinië.
Wandel de hele route, of laat je een stuk rijden met de jeep. Bij de kloof komen is geen probleem. De kloof zelf mag je niet ver in. Maar wel heel indrukwekkend en een groot klim- en klauter festijn voor de kinderen.

wandelen met kinderen, spectaculairste canyon van Europa
Begin van de wandeling naar de kloof Gola di Gorropu

Aan de oostkant van Sardinië ligt Nationaal park Gennargentu met een van de diepste en mooiste kloven van Europa, Galo di Gorropu. Campo Base Gorropu, bovenaan de doorgaande weg gelegen, is het informatie punt over de activiteiten met kinderen in en rond deze kloof. Er zijn verschillende routes die je kan gaan wandelen met je gezin. Zowel voor beginners en de kleinere wandelaars onder ons, als voor de meer gevorderde wandelaars.

wandelen met kinderen, route kaart van de mooiste wandelroute van Sardinië
De kaart met de verschillende routes en bijbehorende afstanden.

Wij hebben de panoramische tour gedaan.

Op de plattegrond is dit eerst de rode lijn, gevolgd door de groene kloof in en terug. Als laatste wandelden we de blauwe lijn naar het pick-up point. Met een jeep word je terug gebracht, over de witte lijn, naar de Campo Base. Vanaf daar word je weer naar het startpunt van de rode lijn gebracht, waar je auto of camper staat

Als je ervoor kiest om te gaan wandelen wordt je naar het startpunt van de rode lijn gebracht. Het eerste deel is een wandeling van 4 km met 650 hoogtemeters afdalen. Omdat je alleen maar daalt is deze wandeling fysiek goed te doen met kinderen. Je loopt door oude bossen, met mooie klimbomen, afgewisseld met rotspartijen. Steeds met de mooiste uitzichten over het National park van Sardinië. 

Hiken met kids, de mooiste wandelroute van Sardinië
Mooie klimbomen onderweg voor de kinderen
mooiste wandelroute van Sardinië met kinderen.
Zo loop je tussen de bomen en zo loop je over de rotsen

De kloof

Aan het eind van de rode lijn kom je aan het begin van de kloof uit. Prachtige plek voor de lunch. Een rivier tussen rotspartijen, waar kleine poeltjes ontstaan. Geweldige speelplek voor de kinderen met de nodige verkoeling. Dé plek om even tot rust te komen en te genieten van de mooie natuur.

Het einde van de rode lijn is ook de start van de groene lijn, de kloof in. Hier staat een post van de base camp. Zij registreren wie de kloof in en uit gaat, wel zo veilig en niet met hordes toeristen tegelijk. Ook kun je hier het tijdstip voor de transfer, na de blauwe lijn, terug naar het base camp regelen.
Deze indrukwekkende kloof, zo smal, zo hoog mag je zeker niet missen. De kinderen vinden dit geweldig en zien het als een grote speeltuin, de grootste freerunning piste. 

mooiste wandelroute met kinderen van Sardnië
Beste Freerunning parcours voor de kinderen
begin van de kloof, wandelen met kinderen
De kloof Gola di Gorropu. Onvoorstelbaar indrukwekkend

Aandachtspuntje: in de kloof zelf, dus aan het eind van de groene lijn, wordt je gevraagd om stil te zijn. Dit maakt de beleving van deze kloof ook wel extra speciaal en indrukwekkend. De stilte, samen met de machtige hoge rotsen, zorgde ervoor dat wij ons heel klein voelde. Een momentje wat je even laat stilstaan bij en bewust worden van het hier en nu. Deze invloed heeft de natuur op ons.

mooiste wandelgebied Sardinië. uitzicht gola di gorropu, mooiste kloof van Europa
Uitzicht tijdens de wandeling Gola di Gorropu

De blauwe lijn is het laatste deel van deze wandelroute. Het is een korte hike van nog geen 3 km en redelijk vlak. Je kan zelf bepalen wanneer je het laatste deel gaat wandelen. Zodat je deze wandelroute op jou en je gezin kan afstemmen. Aan het eind van dit pad wordt je opgepikt door een 4×4 jeep. Dé sensatie voor de kinderen. Een ware adrenaline kick. De “weg” omhoog is off road, smal met veel bochten, steil en vol enorme gaten. Alleen te rijden met een 4×4 en een chauffeur die geen angst kent.

uitzicht vanaf de mooiste wandeling van Sardinië
Uitzicht tijdens de wandeling Gola di Gorropu

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer