Onze top 6 mooiste wandelroutes van Zuid Spanje

door Ellis

Wij hebben een rondreis langs de Costá’s en Andalusië gemaakt. Tijdens onze lange reis hebben wij onze liefde voor wandelen ontdekt. De ene wandeltocht is nog mooier dan de andere. We nemen je mee naar, voor ons, de mooiste wandelroutes van Zuid Spanje.

Wellicht ook interessant voor je is onze blog over wandelen op Sardinië, een van de spectaculairste kloven van Europa.

Rondje Bernia, Alicante, PR-CV 7

In het zuiden van de provincie Alicante ligt Sierra de Bernia. De Bernia-berg is een kleine bergketen aan de kust tussen Valencia en Benidorm. Vanuit de hele omgeving is deze mooie bergkam goed te zien. De Sierra de Bernia kent meerdere mooie wandelroutes. Maar de absolute topper is ‘Rondje Berniaberg’. Deze wandeltocht is ongeveer 8,5 kilometer lang en start op parkeerplaats Senderismo Bernia, vlakbij restaurant Serra Bèrnia.

Deel van de bergkam Sierra de Bernia

Zoals de naam al zegt, loop je een rondje rondom de Berniaberg. Dat klinkt indrukwekkend hè?
Dat was het ook, want ergens tijdens deze route ga je dwars door de berg heen. Hoe gaaf voor de kinderen?
Na de start kom je al vrij snel bij een bronnetje. Leuk leerelement voor de kinderen omdat aan de rand van de opvangbakken nog wasborden te zien zijn. Geen wasmachine dus maar gewoon wassen met de hand.
Het pad gaat over in een smal paadje omhoog. De eerste meters omhoog zijn een feit. Maar wat is het mooi hier. Je loopt langs de grens van de begroeiing. Rechts zie je de machtige hoge rotsen van de Berniaberg, links heb je een prachtig uitzicht over het achterland.
Na ongeveer 2 uur wandelen kom je bij een kleine grot. Heerlijk plekje voor een pauze moment. Tijdens dit gedeelte van de wandeltocht stijg je 200 hoogtemeters. Dit is ook het hoogste punt.

Uitzicht vanuit de kleine grot op de Berniaberg

Door de Berniaberg

Na de pauze wandel je nog half uurtje en kom je bij het punt waar het pad door de berg heen gaat. Een klein donker tunneltje, het Forat, brengt je naar de andere kant van de berg. Magisch voor de kinderen. Als ze moe waren van de wandeltocht tot nu dan krijgen ze hier ineens nieuwe energie.
En dan, aan het eind van de korte tunnel, wordt je beloont met het mooiste uitzicht van Zuid Spanje. Bekijk de foto, woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi het daar is. Direct uit de tunnel is een open plek, waar wandelaars zich verzamelen en genieten van het uitzicht. Na een paar mooie foto’s zijn wij een honderd meter verderop gaan zitten. In alle rust genieten van een lunch op 900 meter hoogte met uitzicht over de Costa Brava, beter wordt het niet toch?

Aan het begin van de tunnel
Eind van de tunnel
De Forat op Berniaberg, wandelen met kinderen
De verrassing aan het eind van de tunnel
wandelen met kinderen mooiste wandelgebieden van spanje
Het uitzicht vanaf de zuidkant Berniaberg

Je bent nu aan de zuidkant van de Berniaberg. Op dit punt kun je kiezen of je het rondje afmaakt, of dat je dezelfde route terug loopt. Je bent nu op ongeveer 1/3 van de totale wandeling.

Fort van Bernia

Na de lunch volg je het pad langs de rotsachtige helling verder richting de ruïne van het Fort van Bernia. Het pad daalt een kleine 100 hoogtemeters tot aan het de ruïne. Het fort is in 1562 gebouwd om de kust te beschermen. In 1612 is het fort echter alweer gesloopt.
De ruïne is wel heel gaaf. Weer een hele leuke onderbreking van de wandeling voor de kinderen.

Wandelen in andalusie met kinderen
Fort van Bernia

Terug naar de groene noordkant

Na de ruïne volg je het pad en stijg je een kleine 100 hoogtemeters. Na ongeveer 1 km gaat het pad tussen de top van Bernia en de top van Del Aspre door en ben je weer aan de noordkant van de Berniaberg. De pas tussen deze 2 toppen vonden wij erg indrukwekkend.
Ook bijzonder om te zien hoe de natuur aan de ene kant van de berg zo anders is dan aan de andere kant. Na ruim 6 kilometer in een rotsachtig landschap te hebben gelopen, loop je nu ineens in een bos. Het laatste deel is alleen maar dalen, tot je weer bij het begin punt arriveert. Het is een flinke wandeling waar je zeker de hele dag voor uit kan trekken. Op wikiloc, een app met de mooiste wandelroutes, kun je de route gedetailleerd zien. Hier staan o.a. de afstand, hoogtemeters en moeilijkheidsgraad weergegeven. 

De pas tussen de toppen door
mooiste wandelroute spanje met kinderen
Teug in de begroeiing aan de noordkant van de Berniaberg

Het is een flinke wandeling met kinderen waar je zeker de hele dag voor uit kan trekken. Op wikiloc, een app met de mooiste wandelroutes, kun je de route gedetailleerd zien. Hier staan o.a. de afstand, hoogtemeters en moeilijkheidsgraad weergegeven.

Overnachten met de camper

Op de parkeerplaats van Bar Refugio, een paar honderd meter van het startpunt van de wandeling, hebben wij overnacht met onze camper. We hebben uiteraard wel eerst toestemming gevraagd. Het schijnt dat ze hier de beste paella uit de streek serveren. Helaas waren wij te laat terug en ging de keuken net dicht. Wel zagen we bij andere tafels het eten nog op tafel staan en dat zal er erg goed uit. Als wij weer eens in de buurt zijn dan zorgen we dat we wèl op tijd zijn.

Montcabrer, Alicante, PR-CV 37

Wat meer het binnenland in, niet ver van Sierra de Bernia, ligt Montcabrer. De top van de Montcabrer is 1390 meter hoog en daarmee staat deze in de top 4 van hoogste bergen in Alicante.

Het beginpunt van de wandeling, en tevens ons overnachtingspunt, is de parkeerplaats bij de Ermita de Sant Cristòfol. Hier vind je een klein parkje met picknick tafels en je kan er BBQ’en. Ook deze wandelroute is, net als de Berniaberg, een rondje.  We beginnen op 600 meter hoogte en klimmen naar de top op 1390 meter. Dit is een beste klim in de eerste 5 kilometer. De totale wandeltocht is bijna 16 kilometer.
Trek er weer de hele dag voor uit en bereid je goed voor. Vertrek ook zeker op tijd! 

** Tip **
Een algemene aanrader bij grotere en langere wandeltochten is dat je de top moet bereiken voor de lunch.

Uitzicht vanaf Montcabrer. wandelen met kinderen
Bijna op de top van de Mont Cabrer

Vanaf de parkeerplaats start de wandeltocht. Al snel ben je aan het wandelen op de smalle paadjes tussen de bomen en bloeiende planten. Het betere klim en klauterwerk begint al vrij snel. Je moet immers in de eerste 5 km al een kleine 800 hoogtemeters omhoog. Maar de beloning is er dan ook direct, de vele mooie uitzichten!

Mas de Llopis

Na ongeveer 4,5 km en ruim 500 hoogtemeters, kom je bij Mas de Llopis. Een ruïne van een oude boerderij. Fijne en zeer verdiende pauze plek! Vanaf hier heb je goed zicht op de top van de Mont Cabrer. Wel onwerkelijk dat je daar helemaal naartoe gaat klimmen in de komende kilometer. Ook heb je een mooi uitzicht over hoever je al geklommen bent. 

mooiste wandelroute van andalusie. wandelen met kinderen
Mas de Llopis, de ruïne
mooiste wandelgebieden van Spanje. wandelen met kinderen
Uitzicht van de Mas de Llopis en waar je vandaan komt
Leukste wandelroute met kinderen wandelen in Andalusie
Even spelen in de ruïne. Leuke onderbreking van de wandeltocht
mooiste wandelroute met kinderen. De top van de Mont Cabrer.
Zicht op de top van de Mont Cabrer, daar ga je heen

Persoonlijke noot: De laatste kilometer voor Mas de Llopis was de zwaarste tot nu toe door de vele hoogtemeters. Wij hebben ons staan afvragen of, op de laatste foto, we naar die top zouden gaan. Dat kon toch niet? dat is toch niet te doen? veel te hoog, veel te ver en veel te steil…toch? We waren ervan overtuigd dat dit een andere top was…

De Top van de Mont Cabrer

De laatste kilometer en 100 hoogtemeters, het zwaarste deel van de wandeling! Maar dan kom je op de top. Kruipend heb ik de laatste meters afgelegd, maar wat een beloning krijg je op de top! Je staat echt bovenop het hoogste punt en je hebt 360 graden rondom uitzicht. Wat een overwinningsgevoel hadden we samen. Wat kwam er een enorm gevoel van trots vrij. Dit is waarom wij zo van wandelen houden, de top bereiken. En welke emoties dan vrij komen. 
Nu kan je kiezen of je het rondje afmaakt of dezelfde weg terug loopt. Wij kozen ervoor om door te lopen. Je hebt het hoogste punt bereikt en vanaf dit moment is het bijna alleen maar dalen.
Als je de tijd en energie hebt dan raden we wel aan om het rondje af te maken. De overige 11 km is een hele mooie wandeltocht!

mooiste wandelroute met kinderen. Kind van 7 jaar op de top van de Mont Cabrer
Syll, 7 jaar, super trots op de top van de Mont Cabrer
mooiste wandelgebieden in spanje. vakantie met kinderen in spanje
Laatste meters naar de top.
wandelen met kinderen. gezin op de top van de Mont Cabrer
Wij als gezin op de top van de Mont Cabrer.
wandelen met kinderen. mooiste wandelroutes
Uitzicht van de top en deel van het vervolg pad

Persoonlijke noot: Mont Cabrer is zeker één van de mooiste wandeltochten die wij hebben gemaakt, maar ook zeker de zwaarste! Eigenlijk was hij te zwaar voor onze jongste, toen bijna 7 jaar. De laatste paar kilometers van de wandeling heeft hij dan ook meer op de nek van zijn papa gezeten dan dat hij zelf liep.

Los Cahorros, Monachil, Andalusië

Dit wandelgebied, aan de rand van de Sierra Nevada, mag je niet missen als je wil wandelen met kinderen in Andalusië. Google Maps laat je vele wandelroutes zien in dit gebied. De wandeling die we hier beschrijven staat aangeduid als Los Cahorros

wandelen met kinderen, de mooiste wandelroutes
Uitzicht de kloof in bij Los Cahorros
mooiste wandelroute met kinderen. Hangbrug Los Cahorros, wandelen met kinderen
Eèn van de hangbruggen bij Los Cahorros
mooiste wandelgebieden van spanje met kinderen. Tunnels bij Los Cahorros, wandelen met kinderen
Eèn van de tunnels bij os Cahorros

Het leuke aan deze route is de vele kruip door sluip door delen. Het wordt helemaal geweldig door de vele hangbruggen in de wandelroute. Deze route eindigt na een kleine 7 km weer bij het beginpunt. Het laagste punt van de wandeling ligt op 900 meter en het hoogste punt op net geen 1100. Dus qua hoogtemeters is hij ook goed te doen. Ook met kleine kinderen kun je uitstekend deze wandeling maken. Het eerste deel van de route bevat de meeste hangbruggen en watervallen. Je hoeft niet ver te lopen voor het leukste deel voor de kinderen.

leukste wandelroute voor het gezin.
In de muur zijn af en toe handvaten aangebracht, soms wel erg handig
wandelen met kinderen tijdens je vakante in spanje
Uitzicht op de open plek, halvewege de route

Wij hebben de ronde gelopen en zouden het iedereen aanraden. Na de vele leuke sluip door en kruip door, afgewisseld met de hangbruggen en de watervallen kom je bij een open gedeelte. Overal om je heen zie je de mooie hoge rotsen. De stilte is bijna oorverdovend. Zo waanzinnig mooi en rustgevend.

Je steekt de rivier over en loopt langs de andere kant terug richting het beginpunt. Onderweg loop je tussen de berggeiten en koeien. Een kilometer voor het einde kom je nog langs een waanzinnig mooi uitkijkpunt. 

mooiste wandelgebied van spanje. wandelen met kinderen
Waanzinnig mooi uitkijkpunt
wandelen met kinderen. leukste wandelroute
In de kloof tijdens de wandeling Los Cahorros

Montanejos, Valencia

Net boven Valencia ligt het kleine dorpje Montanejos en de Fuente de los Baños. Een warmwaterbron waar je heerlijk kan zwemmen. Wij parkeerden onze camper, bovenaan de baden, op een parkeerplaats langs de weg. Vanaf hier loop je binnen paar minuten naar de warmwater bron. 
Niet ver van de parkeerplaats start ook de familieroute, Sendero Familiar. Een mooie wandeltocht van 6 km met weinig hoogtemeters. De route staat goed aangegeven met borden. De wandelroute is makkelijk en niet al te lang. Onderweg vind je veel borden met informatie over de omgeving, de boomsoorten en welke diersoorten er leven. Erg leerzaam en door de grotten en de stuwdam ook zeer goed te doen met kleine kinderen.

mooie wandelroutes tijdens je rondreis Andalusie.
Past nog net op de nek van papa
mooie wandelgebieden tijdens je rondreis andalusie
Sendero Familiar, mooi wandelpad door de bossen
mooiste wandelgebied Montanejos. Familie route. wandelen met kinderen
Uitzicht over het wandelgebied Montanejos

De wandelroute start met een mooie route door de bossen. Na 1.5 km kom je bij Cueva Negra, de zwarte grot. Zeker een aanrader om even van binnen te bewonderen. Na weer 1.5 km loop je over een stuwdam waardoor je de Rìo Mijares oversteekt. Het groene meer biedt in de zomer verschillende watersportactiviteiten. Buiten het seizoen is het gewoon mooi om te zien en over de stuwdam te lopen.
De route gaat verder aan de andere kant van de rivier waar je weer tussen de bomen en struiken loopt. Vervolgens kom je bij Abrigo de Rufino, een kleine grot met een heel mooi uitzicht. Het is een kleine omweg maar zeker de moeite waard.

Site note: Kort voor de dam kom je uit het bos en moet je de weg oversteken, vervolgens loop je door een korte tunnel en ga je weer van de
weg af.

rondreis Andalusie, wandelen met kinderen
Het pad naar Abrigo de Rufino
wandelen met kinderen tijdens je rondreis Andalusie
Uitzicht vanuit de kleine grot

Als laatste moet je nog 1.5 km tot de baden. Een heerlijke beloning voor de kinderen. Wij waren er in het najaar. Direct bij de bron is het echt lekker warm. De foto’s laten zien dat je heel mooi de kloof in kan zwemmen. Weet wel dat het water daar niet meer lekker warm is zoals dicht bij de oorsprong van de bron.

mooiste wandelgebied van spanje. wandelen met kinderen bij warmwaterbaden bij Montanejos
Warmwater baden bij Montanejos
wandleen met kinderen tijdens je rondreis Andalusie. warmwater bron bij Montanejos
Warmwaterbron Bij Montanejos, uitzicht de kloof in

Caminito del Rey, Ardales, Malaga

Als je in Zuid Spanje met kinderen op vakantie bent dan mag de Caminito del Rey niet missen he.
Helaas is deze wandeling pas vanaf 8 jaar toegestaan. De reden vind ik persoonlijk wat achterhaalt. Vroeger stond de Caminito bekend als de gevaarlijkste wandelroute van ter wereld. En als ik het oude pad zie, die nog onder het nieuwe pad ligt, dan begrijp ik dat ook. Maar hij is, jaren geleden, geheel gerenoveerd en veilig gemaakt. Daarbij is de wandeling fysiek niet moeilijk. Maar je moet vooraf reserveren en je legitimatie meenemen. Wij zijn niet gecontroleerd maar smokkelen in leeftijd heeft dus een risico.

wandelen met kinderen. Communito del Rey. mooiste wandelgebied
Caminito del Rey

De Caminito del Rey bestaat voor een groot deel uit houten bruggen langs de steile rotswanden in de kloof. Voordat je de kloof bereikt wandel je door de prachtige vallei en natuurgebied. Het is gaaf om deze wandeling een keer gedaan te hebben. Waarschijnlijk heb je al verschillende foto’s van de Caminito langs zien komen. Het was voor mij toch wel een bucketlist item. Aan het eind van de route ga je dè grote hangbrug, naast de grote waterval, over. Deze vond ik zelf wel spannend omdat hij echt wel hoog is en schommelt. Zodra dit soort bruggen bewegen als je erover heen loopt doet het wat toch wat met mijn spanningen. 

Tja, deze wandeling moet je gewoon zelf lopen en beleven. Ik kan er niet goed woorden aan geven dus laat het maar zien met wat foto’s. Maar ga vooral zelf op pad!

wandelen met kinderen op het mooiste wandelroute van spanje
leukste wandelroutes met kinderen
mooiste wandelroutes voor kinderen. rondreis Andalusie

Frigiliana, Malága, een levada wandeling

Frigiliana is een van de vele typische Spaans witte dorpjes en gelegen in de provincie Malaga. Mooi klein wit dorpje tegen de heuvel opgebouwd. Midden in het dorp vind je een leuke speeltuin en allemaal kleine knusse witte straatjes. Omdat het dorpje tegen de heuvel opgebouwd is heb je overal in het dorp mooie uitzichten. Wikipedia vertelt ons dat Frigiliana zelfs meerdere keren tot het mooiste dorpje van Spanje is verkozen. Ook wordt er elke zomer een bloemenfeest georganiseerd. Vanuit het dorpje vertrekken ook verschillende mooie wandelroutes. Je kan, naast het centraal gelegen plein, het dorpje verlaten. Je loopt een steile weg naar beneden en komt in een kloof. Deze kun je zover inwandelen als je zelf wil. Zeker de moeite waard!

rondreis Andalusie, mooiste witte dorpjes in mooiste wandelgebieden van spanje
Eèn van de mooiste witte dorpjes van Andalusië
wandelen met kinderen. de leukste wandelroutes van andalusie
De Levada boven het dorpje

Maar je kan ook door de witte straten het dorpje naar boven volgen. Hier verlaat je het dorp en begint de wandelroute Acequia de Lizar. Een mooie route langs een levada. Levada’s zoals wij die kennen van Madeira. Super leuk om hier langs te lopen, genietend van de uitzichten tot aan de oceaan. Na een half uurtje lopen stoppen de hekken en wordt het te gevaarlijk om verder lopen. Maar de route naar de top van de berg en het begin punt van de levada, samen met de levada was zeker wel een mooie wandeling in Zuid Spanje. Zeker goed te combineren met een lekker terrasje in het mooie witte dorpje.
Frigilana ligt aan de rand van Sierras de Tejeda, Natural park. Het park biedt vele mooie wandelroutes.

wandelen met kinderen. de leukste wandelroutes van andalusie
De Levada boven het dorpje
uitzicht over mooiste wandelgebied van Andalusie. wandelen met kinderen
Wandelgebied aan rand van Sierras de Tejeda

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer