Must do op Bali: Aling Aling watervallen

door Ellis

De Aling Aling watervallen zijn watervallen van Bali waar je vanaf kan springen en glijden. Een soort voor canyoning. Bij de Aling Aling watervallen maak je alleen geen tocht langs de rivier, door een kloof, maar blijf je op één en dezelfde plek waar verschillende watervallen zijn. Daar glij en spring je van de verschillende watervallen.

Bij de watervallen zelf is er een gelegenheid om je om te kleden en zwemvesten aan te doen.

Maar dan, waar het echt om gaat: Het springen en glijden van de watervallen. Je bent op een open plek aangekomen waar verschillende watervallen te zien zijn. Je springt natuurlijk niet echt in de hoge watervallen, maar van een plateau ervoor of ernaast. Maar wel allemaal van dezelfde hoogte als de waterval.
Er zijn watervallen van ongeveer 2 meter hoog, 5 meter hoog, 10 en zelfs 15 meter hoog.

Rondreis Bali met kinderen. Tofste activiteit op Bali
Springen van 2 meter, naast de glijbaan van 2 meter
Rondreis Bali met kinderen. Tofste activiteit op Bali

De waterval van 2 meter hoog

Dit is meer een stroomversnelling over de rotsen. Door het water is hier een natuurlijke glijbaan gecreëerd. Door een stukje ondiep water loop je naar de bovenkant van de waterval/glijbaan. De gids begeleid je. Hij laat zien hoe je moet liggen en waar je moet gaan liggen. Ook houdt hij je vast, begeleid je een stukje verder de waterval in en dan laat hij je los. Je glijdt zo’n 3 meter met de waterval mee. Je gaat wel even kopje onder maar door het zwemvest kom je al snel weer boven. Je kan je mee laten drijven tot de grote steen in het midden. Vanaf daar kun je de rest mooi zien gaan. Naast de glijbaan is een plateau waar je vanaf kan springen. Ook hier staan gidsen om het veilig te houden en om mooie foto’s te maken.

Springen van de Aling Aling watervallen. Bali met kinderen
Jumping van de Aling Aling watervallen
Jumping van de Aling Aling watervallen

2 meter is niet zo hoog toch? In het zwembad is de duikplank van 3 meter ook een makkie.
Toch moesten we even slikken als je daar staat. Misschien door het donkere water, misschien omdat we al te lang niet meer van de duikplank zijn geweest, ik weet het niet. Maar eenmaal een keer gesprongen en de angst is weg.
Goed begin voor de volgende…

De waterval van 5 meter

Nou ja de waterval zelf gaat eerder naar de 10 meter en is een natuurlijke glijbaan. Recht tegenover de waterval is een plateau waar je vanaf kan springen. Deze is wel ongeveer 5 meter hoog. Goed dat je even hebt kunnen oefenen bij de 2 meter… De eerste keer staan we toch nog even te twijfelen bij de rand, ook de kinderen. Althans de oudste, de jongste niet. Die neemt een aanloop en springt gewoon alsof het niets is.
Ook hier helpt het zwemvest je weer snel naar boven naar het wateroppervlak. 
Het is gaaf om zo dicht bij een waterval, in zo’n mooie omgeving je grenzen te verleggen. Beetje adrenaline vrij laten komen, samen met de kids. Elkaar aanmoedigen om toch te springen, of hoger te springen of een grotere aanloop te nemen.

AlingAling watervallen met kinderen-Bali-20220521jpg
Rondreis Bali met kinderen. Tofste activiteit op Bali

De waterval zelf is een glijbaan. Na een korte steile klim, samen met de gids, kom je bovenaan de waterval. De gids zit in het water en houdt je vast aan je zwemvest tot je in de goede positie ligt. Een klein schietgebedje en je wordt losgelaten.
Damn joh, die gaat hard en je gaat even goed kopje onder. Zorg dat iemand het van de overkant filmt, leuk voor later 😉
Deze glijbaan hebben onze jongens niet gedaan. Ik weet niet wat de minimale leeftijd is maar destijds vinden wij ze te jong. Ze waren toen 7 en 8 jaar. 

Is dit nog niet genoeg adrenaline voor jullie dan kun je nog van 10 en zelfs 15 meter hoog springen. 
Wij hebben het hierbij gehouden. Dit was voor ons meer dan genoeg. De jongens konden er geen genoeg van krijgen en bleven heen en weer rennen om te springen.

Grote pluim voor de gidsen. Zij maken de ervaring voor de kids helemaal af. De vriendelijkheid, de interactie, de gave foto’s en de juiste begeleiding als ze het even eng vinden.
Of je nou wel of niet springt, of je nou veel of weinig durft, dit is echt een super toffe activiteit voor het hele gezin. Er zijn veel gidsen en het zwemvest is verplicht. Hierdoor blijft het ook een veilige activiteit.

Deze watervallen worden beheerd door de lokale bewoners. In het dorp is een kleine toko waar je tickets koopt, en vandaaruit loopt de gids met je mee naar de watervallen zelf. Super leuk om met deze vriendelijke mensen in contact te komen, en de activiteit is veel goedkoper dan de bekende rafting of canyoning tochten.

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer