Khao Sok, Thailand: Ervaar de jungle met kinderen

door Ellis

Khao Sok is een groot National Park net boven Krabi en Phuket. Als je naar Thailand gaat kom je daar natuurlijk niet alleen voor het heerlijke eten en witte stranden. Maar je komt daar ook voor de jungle en de bijzondere dieren. Althans de meesten dieren, ik zie er een aantal toch liever niet ;)

Khao Sok lake, Thailand jungle met kinderen
Uitzicht vanuit de grot over het meer van Khao Sok

Khao Sok heeft het allemaal; van echte tropische jungle en een groot meer tot grote machtige rots-formaties waar je tussendoor vaart. Struin door de jungle op zoek naar bijzondere dieren, ga kanoën op het grote meer of bezoek één van de vele grotten.
Khao Sok moet je gaan zien met kinderen en tieners.

Nachtsafari in Khao Sok

Heb jij kleine Freek Vonks bij je, dan is een nachtsafari een absolute must do. Via het hotel kun je de tour boeken, de gids komt je dan ophalen en met 10 minuten lopen sta je bij de ingang van het National park. Alleen nog Inschrijven bij de Rangers en dan kun je de jungle in.

Gewapend met een felle hoofdlamp ga je in het donker met de gids op pad. Hij wijst je meteen op al die oplichtende stipjes. Elke reflecterende fonkeling is een oogje, vaak van een spin. Zo zie je meteen dat de jungle krioelt van het leven. De gidsen weten waar de bijzondere dieren zitten en staan met elkaar in verbinding. Zo hebben we een schorpioen, meerdere slapende apen, een kameleon en verschillende slangen gespot. Ook een hele grote tokeh en meerdere forse kikkers kwamen we tegen.

Rondreis Thailand met kinderen. Spin tijdens de nachtsafari
Dit zijn dus alle fonkelingen die je ziet
Rondreis Thailand met kinderen. Schorpioen tijden snachtsafari
Schorpioen, deze wil je niet in je schoen hebben
Rondreis Thailand met kinderen. vogelspin in zijn holletje
Vogelspin half in zijn holletje

De vliegende hagedis en de vogelspin half in zijn holletje waren toch wel de toppers van deze nachtsafari. Als je heel veel mazzel hebt kun je de civetkat spotten. Ze leven wel in dit gebied maar zijn heel schuw. Ze worden zelden gespot.

Dagtour over het meer van Khao Sok

Cheow Lan Lake is het grote meer in Khao Sok. Het meer is omringd door machtige kalkrotsen die uit het water rijzen. Hier staat het meer ook wel om bekend. Tijdens een tour over het meer kom je uiteraard langs deze highlights voor een paar instagram-waardige foto’s. Ook deze tour boek je bij je hotel of bij de plaatselijke tourist information. Een busje brengt jouw en je gezin naar het meer, waar je het National park binnengaat en met de boot het meer op gaat.

Rondreis Thailand met kinderen. Khao Sok lake tour
Een van de instagram highlights
Rondreis thailand met kinderen. Khaosok lake tour
Onder de indruk van de hoogte

Een bezoek aan een grot met een waanzinnig uitzicht is onderdeel van de tour. De boot legt aan bij een steiger, daarna loop je de trap op naar de ingang van de Pra Kai Petch cave. Gaaf om te zien hoe de kalksteenformaties in deze druipsteengrot over duizenden jaren gevormd zijn.

Langs de rand van het meer zijn verschillende locaties waar je kan overnachten. Hotels die bestaan uit vlotten, met rijen drijvende hutjes. Variërend van basic tot super luxe. Bij één van deze hotels werd ook onze lunch geserveerd. Heerlijke vis met rijst en groentegerechten. Daarna was er tijd om te zwemmen, of om met een kano een rondje over het meer te varen. Een super attractie voor de kinderen was het voeren van de grote vissen die rond de vlotten zwemmen. Tientallen bij elkaar, en ze doen flink hun best om de korrels visvoer te pakken te krijgen. Waarschijnlijk zijn enkele van deze vissen het hoofdgerecht voor de volgende groep toeristen…

Dobberen na de lunch. Zie je de drijvende hutjes?
Vissen voeren

Jungle Trekking

Voor de lunch maakten wij een korte trekking door de jungle. Vanaf de oever volg je met de gids het pad de jungle in. Ondertussen vertelt de gids over de jungle. Over wat er allemaal leeft, over hoe mensen nog niet zo lang geleden gingen jagen in de jungle. Ook interessant om te zien hoe de jungle verandert als je er doorheen loopt. We begonnen vanaf de oever van het meer in een droog deel, met soms wat dorre begroeiing. Verderop liepen we door een bamboebos en aan het einde van het pad was het zelfs een moeras. Een soort vlonderpad zorgt ervoor dat je voeten droog te blijven.

We horen het jeugdverhaal van de gids, hoe hij ging jagen met zijn oom en broers. De gids is niet veel ouder dan wij. Door zijn verhaal wordt het even heel realistisch hoe anders het leven hier is dan wij gewend zijn in ons westerse wereldje. Kun je je voorstellen, uit school ga je niet sporten of gamen, maar jagen in de jungle, soms dagen lang. En maak je wat je nodig hebt uit de bamboe.

Persoonlijke noot: Zoals ik eerder al zei, die dieren, is toch nog ver buiten mijn comfortzone. Dat er direct een bloedzuiger op mijn schoen zat zorgde dan ook voor de mooiste jungle Jane kreet, aldus de gids…

De kameleon uit de nacht safari

Khao Sok City

In het stadje Khao Sok, aan de Sok rivier, zijn wij maar een paar dagen gebleven. Er was hier echter nog veel meer te beleven dan wat wij gedaan hebben. Zo zijn er verschillende hiking trails. Ook kun je met een rubber band de rivier afzakken. Informeer bij je hotel naar de mogelijkheden, of loop even binnen bij de tourist office om de hoek. Zoek je een plek om ergens te eten, loop dan de straat uit en je komt vanzelf een restaurantje tegen. Verwacht echter geen chique tent maar een afdak met daaronder houten tafels en plastic stoelen. Met in de hoek een open keuken waar een paar Thaise dames de lekkerste maaltijden bereiden. 

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer