Naar Noorwegen op vakantie, in de winter? Zeker een aanrader. Wintersport is populair, steeds meer gezinnen gaan skiën en snowboarden. Het bekende Oostenrijk en Frankrijk hebben prachtige skigebieden. Maar wist je dat wintersport in Zuid Noorwegen een heel goed alternatief is? Wij zijn in de kerstvakantie met de kinderen naar het Noorden op wintersport geweest. Als ervaren wintersporter heb ik veel voordelen gezien ten opzichte van de bekendere wintersport gebieden.
We nemen je mee op onze kleine winter roadtrip door Zuid Noorwegen. Een alternatieve manier van wintersport vieren, weg van de massa en op de mooiste plekken van Noorwegen.
Wil je ook een roadtrip maken zoals wij, bekijk dan onderaan deze blog de details van de route.
Onze wintersport in Noorwegen in het kort
- Citytrip Bergen in de winter
- Skiën in Voss
- Flåm, een van de mooiste treinritten
- Met de sledehonden op pad in Beitostølen
- Sneeuwschoen wandelen
- Toeren door de fjorden in een winterlandschap
Voor- en nadelen van wintersport in Noorwegen
Wintersport is populair maar kan ook erg prijzig zijn. Mijn ervaring, ook vanuit mijn jeugd, is dat je zelf veel invloed hebt op de prijs. Ga je naar de grote populaire skigebieden dan kost alleen een skipas al een klein vermogen. Doe daar nog een ski-in huisje of een hotel onderaan de piste bij, en je vakantiebudget is er wel door.
Maar als je een kleiner skigebied opzoekt, of een regio met meerdere kleine gebieden bij elkaar dan heb je veel piste voor veel minder geld. De vakantiehuisjes zijn vaak ook beter te betalen en de wachtrijen bij de liften zijn te overzien.
Klinkt goed toch?
Dat alles in Noorwegen duurder is, daar kunnen we niet omheen. Maar als ik de wintersport prijzen vergelijk met Oostenrijk dan valt het nog mee. Voor de skipassen hebben wij 50 euro per dag betaald (voor de volwassenen). In Oostenrijk is dit vaak duurder. Ook zijn de vakantiehuisjes in Noorwegen, aan de piste, goed te betalen.
Een ander groot voordeel vond ik de rust. In de kerstvakantie heb ik niet één keer hoeven te wachten bij een skilift! Hoe fijn is dat!
En ja, de skipiste is kleiner, minder kilometers aan piste, maar is dat heel erg? Er is alsnog genoeg uitdaging, zeker als je ook andere wintersport activiteiten gaat doen tijdens de vakantie.
Ben jij op zoek naar een alternatieve manier van wintersport, weg van de drukte, in een sneeuwzeker gebied, met genoeg andere wintersportactiviteiten? Dan is Noorwegen zeker een aanrader om verder te onderzoeken.
Citytrip Bergen in de winter
Bergen is de vroegere hoofdstad en nu de op één na grootste stad van Noorwegen. De stad ligt tussen zeven bergen en is o.a. bekend om de Hanze kade Bryggen. Een stad die zeker de moeite waard is om eens te bezoeken. Zowel in de winter als in de zomer is het een mooie stad met veel bezienswaardigheden.
Vanuit de stad kan je met een kabelspoortreintje, de Fløibanen, één van de zeven bergen omhoog. Boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en de haven. Ga er aan het eind van de middag heen en geniet van de mooiste zonsondergangen. In de winter, als er genoeg sneeuw ligt in Bergen, dan kun je met de slee terug naar beneden.
Bergen staat ook bekend om de Pepperkakebyen. In december heeft de stad de grootste peperkoekendorp van de wereld.
Komende zomer gaan wij terug naar Bergen om de stad verder te ontdekken. Uiteraard komt er dan een uitgebreide blog over deze mooie stad op onze site.
Sidenote: In de eerste week van januari hebben de Noren zelf ook vakantie en zijn veel musea en bezienswaardigheden gesloten.
Skiën in Voss
Het hoge noorden kent genoeg skigebieden. Maar je hoeft niet heel ver naar het noorden om goed te kunnen skiën. Zuid-Noorwegen kent genoeg mooie skigebieden voor een goede wintersport met kinderen. Vanuit Bergen is het 2 uur rijden naar Voss. Omdat Bergen op zeeniveau ligt is er geen sneeuwzekerheid. Maar dat veranderd snel tijdens de rit naar Voss. Skigebied van Voss ligt op 800 meter en is wel sneeuwzeker. Het skigebied telt 8 liften, waaronder een gondellift, meerdere stoeltjes- en sleepliften. Daarnaast heb je beneden en boven een oefenpiste voor de kleintjes en de beginners.
Het skigebied bevat ongeveer 23 pistes. In Noorwegen kennen ze 4 kleuren: zwart, rood, blauw en groen. Groen staat aangeduid als ‘very easy’. Al vond ik de ‘very easy’ piste niet zo easy. In Oostenrijk is dit echt wel blauw en soms wel rood.
Een aantal afdalingen kunnen verlicht worden voor het avond skiën. Dit is wel een hele bijzondere ervaring.
Voor de waaghalzen en experts onder ons is er ook een freestyle parcours. En naast het skiën kun je ook sneeuwschoenen, langlaufski’s of
cross country ski’s huren. Er is ook een grote loipe die boven aan de piste start.
Als je nog verder het binnenland inrijdt kom je bij nog vele kleine skigebieden. Lees hier alles Hemsedal, een van de vele alternatieven
Persoonlijke noot: Voor ons is deze combinatie ideaal. Ik heb als kind leren skiën, maar René niet. Ook voor onze kinderen was het nog maar de 2e keer skiën. Door de makkelijke pistes, de rust op de piste en de andere mogelijkheden is het voor ons allemaal een goede wintersport geweest. Ik kan de uitdaging vinden die ik zoek op de piste, de kinderen hebben de ruimte om goed te leren skiën en René kan de andere activiteiten ontdekken, zoals het sneeuwschoenwandelen. Omdat het gebied kleiner is zie je elkaar toch regelmatig en heb je nog altijd het gevoel dat je samen op wintersport bent.
Mooiste treinrit bij Flåm
Ten noorden van Voss, op een uurtje rijden, ligt Flåm. Flåm is een klein dorpje aan het eind van een zijtak van de Sognefjord. De naam Flåm betekent ‘klein plat gedeelte tussen steile bergen’. Niet heel moeilijk te raden waar de naam vandaan komt toch?
Flåm heeft verschillende bezienswaardigheden, maar de belangrijkste is de Flåmsbana. Eén van de mooiste treintrajecten van de wereld. Pak in Flåm de trein naar Myrkdalen en terug. Op verschillende punten stopt de trein waar je even kan uitstappen om de omgeving of de machtige watervallen te bewonderen. In de winter zijn deze geheel bevroren en heel indrukkend.
Naast de bekende Flåmsbana kun je vanaf Flåm ook een fjordentocht boeken. Ervaar de fjorden vanaf het water met een rondvaartboot. Wil je iets meer adrenaline, boek dan de snelle ribboat.
En uiteraard mag je de Stegastein niet missen. Het uitkijkpunt over de forden in de omgeving. De foto bovenaan onze website, is vanaf de Stegastein genomen.
Wij komen in juni 2023 in ieder geval terug om deze mooie omgeving in een ander seizoen te zien.
Met de sledehonden op pad in Beitostølen
Beitostølen ligt op ongeveer 3 uur rijden van Voss, verder het binnenland in. Maar deze 3 uur rijden is geen saaie route! Je volgt de enige grote weg naar Beitostølen. Je rijdt tussen de grillige bergen in de mooiste natuur en dat alles in het prachtige winterlandschap. Volop genieten!
Beitostølen is één van de populairste skigebieden van Zuid-Noorwegen. Het skigebied van Beitostølen heeft 9 skiliften en 20 km aan piste. En daarnaast maar liefst 320 km aan langlaufloipes.
Naast skiën biedt Beitostølen nog veel meer winterse activiteiten. Trek de sneeuwschoenen aan en ervaar de rust in dit prachtige gebied. Ga ijsvissen of zelfs ijsklimmen.
Of ga met de husky’s op pad. Misschien wel de mooiste belevenis van deze wintersport vakantie met kinderen. Lees hier meer over in onze uitgebreide blog over de husky tocht.
Nadat je warme overal aan hebt gekregen vertrek je naar het hondenverblijf. De honden hebben allemaal hun eigen hok. Je krijgt uitleg wat je wel en wat je niet mag doen, voordat je het verblijf mag betreden. Onder begeleiding van de gids kun je helpen met de sledes en de honden klaar te zetten. De slede wordt bemand door 2 personen. De ene zit in de slede de ander staat achterop. De kinderen zitten altijd in de slede omdat zij te klein zijn om de slede zelf te besturen.
Dan ben je klaar om te gaan. De honden zijn enthousiast en willen maar wat graag gaan rennen.
Genieten is alles wat je nog kan doen…
Dit is de pure magie.
De stilte is zo rustgevend.
De prachtige natuur geeft je de mooiste uitzichten.
Tocht met de sneeuwschoenen
Overal waar je kan skiën kan je ook met de sneeuwschoenen op pad. Hou je van wandelen en van de sneeuw? Dan is dit een perfecte combinatie. Je kan een georganiseerde tocht lopen, met een groep of alleen. Maar je kan ook gewoon de sneeuwschoenen onderbinden en de wandelroutes volgen. Je beleeft de bergen en het winterse landschap op een hele andere manier.
Weg van de drukte, weg van de gebaande paden, maar midden in de natuur.
Sneeuwschoenwandelen is wat zwaarder dan gewoon wandelen. Dit komt door de conditie van de sneeuw maar ook door de weersomstandigheden. In diepe sneeuw kun je het vergelijken met traplopen. Daarnaast moet je goed weten waar je op moet letten. Zeker als je alleen op pad gaat moet je goed voorbereid zijn. Wees je bewust van de gevaren in de bergen en zeker in het winterse landschap. Informeer goed wat wel en niet verantwoord is in het gebied waar je bent. Zorg ook dat je goed traceerbaar bent en dat iemand weet waar je ongeveer bent.
Toeren door de fjorden in een winterlandschap
Pak de auto en ga gewoon stukje toeren door de omgeving. Wij houden wel van een roadtrip, zie onze liefde voor de camper, maar bovenal willen we ook graag de omgeving zien als we op reis of vakantie zijn. Er is altijd wel een mindere dag, qua weer. Wij pakken dan graag de auto en gaan erop uit. Soms zien we niet veel bijzonders, soms krijgen we de mooiste verrassingen voorgeschoteld.Zo ook tijdens onze winterse roadtrip door Zuid-Noorwegen. Het was slecht weer. Onderaan de skipiste ging de sneeuw over in regen en dat is echt niet fijn skiën.
Dus een mooie dag om de omgeving wat te verkennen. Zo reden we richting de Hardangerfjord. Het water tussen de grillige hoge rotsen bedekt met sneeuw is fantastisch mooi. En toen werden wij verrast. Ergens in het midden van het Hardangerfjord zag Syll ineens een vin. Het bleek een hele familie van orka’s te zijn. De lokale mensen zeggen dat ze hier regelmatig verschijnen, google zegt dat het zeldzaam is. Wie heeft er gelijk? Geen idee, maar dit was één van onze mooiste ervaringen.
Zo onverwacht, zo gaaf om de hele familie orka’s voorbij te zien zwemmen. Steeds weer onder water duikend, om dan even verderop weer boven te komen om adem te halen!
De roadtrip door Zuid Noorwegen
Als je in de winter een auto huurt in Noorwegen dan is het absoluut aan te raden om een 4×4 te reserveren. Bijna alle Noren hebben zelf ook een 4×4 zodat ze ook op ijzige wegen voldoende controle houden. Zeker op gladde hellingen is een 4×4 een must.
Etappe 1: Amsterdam – Bergen
Aankomst met vliegtuig in Bergen.
Kijk op Skyscanner naar de beste vluchten. Als je flexibel kan zijn qua vertrekdagen kan dit veel geld schelen. Zo bespaarde wij 400 euro op vliegtickets door 3 dagen later terug te vliegen. Uiteraard ben je dat geld dan wel kwijt aan je accommodatie, maar je wintersport vakantie duurt ook 3 dagen langer.
Korte citytrip Bergen
Trek 2 dagen uit om de stad te ontdekken. Rondom kerst en oud en nieuw zijn niet alle bezienswaardigheden open. Daarom zijn 2 dagen in deze periode wel voldoende. De Fløibanen, Bryggenkade en het archeologisch museum zijn aanraders.
Etappe 2: Bergen – Voss, 100 km, 1 u 30 min
Voss heeft een klein skigebied. Maar met voldoende uitdaging voor een paar dagen. De vakantiehuisjes liggen aan de piste waardoor je een ski-in hebt.
Etappe 3: Voss – Beitostølen, 219 km, 3 u 19 min
Een wat langere etappe maar absoluut een mooie route om te rijden. Je volgt de doorgaande weg, de E16 naar Beitostolen.
Tip ga vlak voor Ryfoss van de E16 af en rijd het laatste stuk binnendoor. Het mooiste stuk van deze hele roadtrip!
Etappe 4: Beitostølen – Flåm, 155 km, 2 u 30 min
Verschillende activiteiten zijn hier te doen. Neem de trein naar Myrkdalen, een van de steilste treintrajecten ter wereld. Al hebben wij dat niet zo ervaren. Maar zeker wel de moeite waard, een super mooie route!
Absolute aanrader is ook de Stegastein. Het is een autoritje van een half uur naar het uitkijkpunt. Wederom is deze route ook gewoon weer prachtig om te rijden!
Etappe 5: Terug naar Bergen, 164 km
Tot slot
Maak van jullie wintersport een bijzondere vakantie. Geniet en beleef meer dan alleen skiën. Ga ijsvissen of ijsklimmen. Bezoek de gletsjer of een ijs grot. Beleef de magie van het winterse landschap met de sneeuwschoenen of samen met de husky’s. En combineer dit met skiën en rodelen.
Dit was de beste wintersport vakantie ooit volgens onze kinderen.