Huskytocht: De ultieme wintersport ervaring

door Ellis

Een droom voor velen. Een tocht met de sledehonden door het magische witte winter wonderland. En terecht, het is zo magisch, bijna echt een droom. Maar ben je in de zomer in Scandinavië? Ook dan zijn er een aantal activiteiten die je kan doen met deze pracht honden. 

sledehonden zuid Noorwegen. wintersport met kinderen. vakantie noorwegen
Alleen maar liefde van deze jongen naar de dieren

Onze jongste zoon, de grootste hondenvriend die je kan vinden, had ook deze droom. Hij wou voor zijn verjaardag naar de husky’s. Hij wou het liefst honderden husky’s knuffelen, eten geven en verzorgen. René en ik zijn al eens met de husky’s 2 dagen op pad geweest, in Fins Lapland. Een super toffe ervaring, die we maar al te graag nog eens wilden beleven. 

Tijdens onze winter rondreis door Zuid Noorwegen hebben we in Beitostølen een huskyfarm gevonden. Beitostølen ligt op 3 uur rijden vanaf Oslo. We nemen je mee op onze dag met de husky’s.
Mocht je nou niet in deze buurt komen, naast Beitostølen zijn er ook nog andere locaties waar je deze activiteit kan doen.

 

Rondreis Noorwegen. sledehonden zuid Noorwegen. wintersport met kinderen. Vakantie Noorwegen
Syll zijn droom komt hier uit. Knuffelen met heel veel husky's

De Huskyfarm van Beitostølen

De dag is daar, de dag dat de droom van onze jongste uitkomt. Hij staat te stuiteren en is vroeg in de ochtend al niet meer te houden. Het is dan ook zijn verjaardag en hij gaat “het mooiste cadeau ever” krijgen, zijn woorden…

Wij komen ’s morgens rond 10 uur aan bij de huskyfarm. We worden verwelkomt en krijgen als eerste een extra warme overall en speciale laarzen. Als iedereen klaar is voor de kou en het avontuur loop je samen naar de verblijfplaats van de husky’s, de echte huskyfarm. De husky’s leven hier buiten in een groep, waarbij ze allemaal hun eigen hok hebben. De verzorgers kennen alle honden bij naam, de liefde en zorgzaamheid straalt ervan af. Husky’s zijn in het algemeen bijzonder vriendelijke en zachtaardige dieren. Ze combineren kracht, snelheid en uithoudingsvermogen om de slede moeiteloos door de sneeuw te trekken. En het zijn bijzonder mooie honden.

 

Rondreis Noorwegen. sledehonden zuid Noorwegen. wintersport met kinderen. Vakantie Noorwegen
De verblijfplaats van de husky's. Allemaal hun eigen hok met stro

Meehelpen in de voorbereiding

Eenmaal bij de husky’s krijg je eerst een goede uitleg. Hoe ga je met de honden om, wat mag je doen en wat absoluut niet? Belangrijk en fijn om te weten dat het welzijn van de honden hier gewaarborgd wordt. Ook wordt de slede zelf uitgelegd en hoe je de honden voor de slede moet spannen. De kinderen leren hoe zij het straks zelf kunnen doen, uiteraard wel onder begeleiding.

Dan maak je kennis met de honden. Allemaal staan ze te kwispelen en te springen om je aandacht, om je knuffels. De één is nog mooier van vacht dan de ander. Sommige hebben helder blauwe ogen, anderen hebben zelfs verschillende kleuren ogen. De gids heeft voor elke slede een groepje honden samengesteld. Jij mag de honden ophalen die voor jouw slede zijn en helpen door ze het harnas aan te trekken. Heb je er 1 gedaan dan mag je er nog 4 doen tot alle honden voor de juiste sledes staan.

 

Persoonlijke noot: Wat genoot Syll hiervan. Hij mocht de honden ophalen samen met zijn vader en naar het harnas begeleiden. Vol liefde hielp hij de hond in het harnas. Hij was zo trots en blij, geweldig om te zien hoe kind en dier samenwerken en elkaar volledig vertrouwen zonder elkaar te kennen.

sledehonden zuid noorwegen. wintersport noorwegen, vakantie met kinderen
sledehonden zuid noorwegen. wintersport noorwegen, vakantie met kinderen

Dan, als alle honden voor de juiste slede staan, is het tijd om in de slede te stappen. Per tweetal bestuur je de slede. Of je staat achterop, of je zit in de slede. Kinderen moeten in de slede zitten omdat zij nog niet zwaar, groot en sterk genoeg zijn om de slede op de rem te houden. De husky’s willen namelijk maar één ding en dat is rennen.

Als iedereen zijn plek heeft ingenomen in of achter de slede, vertrekt de groep. Uiteraard gaat de gids voorop. De honden weten de route en
volgen trouw het spoor. Al snel ben je tussen de bomen, ga je over de bevroren meren om vervolgens weer de bossen in te glijden. Alles bedekt met een dikke pak sneeuw. Gebieden waar je alleen komt met de honden of met je sneeuwschoenen. Je bent alleen met de groep en de honden. Maar het voelt alsof je alleen met je slede bent, en niet met een hele groep. Soms hebben de honden een beetje hulp nodig, dan step je met ze mee. 

sledehonden, husky tour. Wintersport noorwegen reizen naar noorwegen
sledehonden Zuid Noorwegen. wintersport met kinderen, vakantie Noorwegen

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer