Reizen naar Noorwegen

door Ellis

Wil jij op vakantie en weg van de massa, dan is Noorwegen het land voor jouw volgende vakantie. Naast de vele bekende bezienswaardigheden heeft Noorwegen nog veel meer onontdekte parels. Ga op ontdekking, sla die bergweggetjes in, weg van de grote weg en kijk waar je uitkomt. Grote kans dat jij een nieuwe hidden gem ontdekt.

Noorwegen, het land van de fjorden

Noorwegen staat bekend om zijn fjorden. De vele uitlopers van de zee die diepe dalen tussen de hoge grillige rotswanden hebben gecreëerd. Geen enkele fjord is hetzelfde maar ze zijn allemaal even mooi. De fjorden ontdekken kan je op vele manieren doen. Op het water door een van de vele fjordcruises te boeken, of over de mooie wegen die erlangs lopen. Van zeeniveau naar de top en weer terug. Constant met waanzinnige uitzichten over de mooiste fjorden van Noorwegen. Naast de fjorden heeft Noorwegen vele bossen, meren en rivieren, watervallen en gletsjers. De natuur is zo divers dat het garant staat voor een geweldige en actieve vakantie.

Rondreis door Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Het eind van het Lysefjord in Lysebotn

Wat te doen in Noorwegen

Zo veelzijdig als de natuur is, zo veelzijdig zijn ook de activiteiten die je in Noorwegen kan doen. Hou je van een actieve vakantie dan kun je in Noorwegen je hart ophalen. Van rustige en makkelijke wandelingen tot de meest uitdagende activiteiten waarbij de nodige adrenaline vrij komt.

Wandelen in Noorwegen

Noorwegen is een echt wandelland en staat hoog in de lijst van belangrijkste wandelgebieden van Europa. De Noren wandelen ook veel, zodra de gelegenheid er is trekken ze erop uit. Elk gebied in Noorwegen heeft wel meerdere mooie wandelroutes, van makkelijk tot zeer uitdagend. Je kan de steile bergen beklimmen of relaxt wandelen door de groene dalen. Langs de rivieren of langs de watervallen naar de gletsjers. Voor iedereen is er een passende mooie wandeltocht.

Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. gletsjer Noorwegen. wandelen met kinderen
Buerbreen gletjser. wandeltocht langs de rivier naar boven
Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. Fjorden en gletsjer in Noorwegen. wandelen met kinderen
Bondhusvatnet, makkelijke wandeling naar het meer

Klimmen en Via ferrata

Heb jij stalen zenuwen en ben je niet bang voor grote hoogtes? Ga dan de uitdaging aan op één van de vele via ferratta’s. De hoge bergen nodigen uit voor de mooiste via ferrata’s. Kijk voor de beste tochten op visit norway. Afhankelijk van je eigen ervaring en materiaal kun je enkele routes zelfstandig ontdekken.

Gletsjers

Naast al het natuurschoon van de fjorden heeft Noorwegen ook 2534 gletsjers verspreid over het hele land. In het zuiden vind je de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van Europa. Geen wonder dat deze heel populair is, zowel in de winter als in de zomer. Boek een tour en ga samen met een gids de gletsjer over. 

Wij hebben een wandeltocht aan de zuidkant van het Jostedalsbreen gemaakt, ver weg van de grote massa toeristen. Waanzinnig mooi gelegen diep in het dal, waar de uitloper van de gletsjer tot beneden aan loopt. Je kan dus heel dichtbij de gletsjer komen. Binnenkort lees je meer, hier op onze website.
Maar ook in de buurt van Odda heb je een grote gletsjer. Een hele mooie maar intensieve wandeling naar de Buerbreen is zeker de moeite waard.

Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. gletsjer Noorwegen. wandelen met kinderen
Wandeling door de vallei naar de Austerdalsbreen
Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. gletsjer Noorwegen. wandelen met kinderen
De gletsjer Austerdalsbreen, hier gaat de gletsjer over in een rivier

Slapen bovenop de berg

Misschien wel de meest authentieke ervaring, en wat vele Noren ook doen, is met een tentje de berg op wandelen en daar de nacht doorbrengen. Zoek een mooie plek vrij in de natuur hoog op de bergen. Helemaal alleen of met je gezin bovenop die berg. Genieten van de sunsets en sunrise, ontbijten met de mooiste uitzichten, in alle rust voordat de toeristen komen. Beleef het echte Noorwegen en alles wat de natuur te bieden heeft. Ervaar de rust. Wij gaan het binnenkort doen en zullen uiteraard hier onze ervaringen delen.

Wateractiviteiten

Kanoën

Huur een kano en ga de fjorden vanaf het water ontdekken. Hoe gaaf om door de stille wateren tussen de hoge grillige rotsen met je kano
te varen. In vele gebieden kun je ook een meerdaagse begeleide kanotochten doen. Slapen in een tentje diep in het fjord, waar niemand kan komen. Wat een ervaring is dat!

Fjordcruise

Ontdek de fjorden door mee te gaan op een fjordcruise. Ontspan en geniet van de mooie uitzichten en leer ondertussen een stukje geschiedenis over het gebied waar je doorheen vaart.

Ga mee op één van de vele ribboten. Deze speciale boten jagen met hoge snelheid door de fjorden of over de zee op zoek naar walvissen.
Spot jij één van deze bijzondere dieren? Wij gaan het volgende maand beleven in het Hoge Noorden. Stay tuned…

Vissen

Noorwegen is rijk aan vis in de meren en fjorden. Neem je vishengel mee en probeer je avondeten bij elkaar te vissen. Ook een super leuke activiteit voor de kinderen.

Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. Fjorden in Noorwegen

Rondtrekken in Noorwegen

Wat de beste manier is, is uiteraard afhankelijk van je voorkeuren.
We nemen je mee in de mogelijkheden.

Wij reizen zelf met de camper 4 maanden door Noorwegen. We hebben alle tijd om alle bekende en onbekende plekken te ontdekken. Wat we veel zien zijn kleine trekkershutjes, campings, auto’s met daktenten en uiteraard veel campers.

Camperreis Noorwegen

Noorwegen is populair onder de camperaars. Zowel Zuid-Noorwegen als het Hoge Noorden waar de Lofoten en de Noordkaap liggen. In Noorwegen is wildkamperen toegestaan. Mits je maar 150 meter van het dichtstbijzijnde huis verwijderd bent en voor maximaal 3 dagen. 
Uiteraard tenzij anders vermeld. Sterker nog, in Noorwegen vind je zelfs op vele natuurplekken enige voorzieningen zoals een toilet. 

Dit is één van de redenen waarom Noorwegen zo populair is onder de camperaars en het ook ons hartje heeft gestolen.

Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. Fjorden in Noorwegen
Overnachten op de Fv500
Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. wildkamperen in Noorwegen. sunset Noorwegen
Sunset bovenop de Fv500
Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. wildkamperen in Noorwegen
Overnachten in de vallei bij Austerdalsbreen

Je kan op de meeste waanzinnige plekken je camper neerzetten en blijven slapen. Zo reden wij op een van de mooiste wegen van Noorwegen, de Fv500, en namen we een pauze voor een droneshot. Overweldigd door de mooie natuur. Dus ja waarom zou je dan doorrijden als je op zo’n magische plek mag blijven staan.

Wildkamperen met een tentje

In Noorwegen kennen ze het ‘allemansrecht’. Dit betekent dat je overal in een open terrein je tentje mag opzetten. Open terrein betekent niet omheind en minimaal 150 meter van een woonhuis. Kun je voorstellen wat een geweldige kampeerervaring dat kan zijn.
Is een tentje je net een stapje te primitief dan kan je ook een auto met daktent huren. Noorwegen kent vele mooie wegen en overal zijn mooie parkeerplaatsen waar je de auto kan neerzetten voor de nacht. Het voordeel van een daktent is dat je niet veel meer nodig hebt dan een parkeerplek.

Trekkershutjes

De vele campings in Noorwegen zijn bijna allemaal wel voorzien van een aantal trekkershutjes. Ook hebben de Noren zelf vaak een buitenhuis welke ze ook verhuren. Er zijn vele mogelijkheden om een trekkershut of ander vakantiehuisje in Noorwegen te huren.

Zowel voor een autorondreis als voor een meerdaagse huttentocht zijn er vakantiehuisjes in overvloed.

Bijzondere accommodaties in Noorwegen

Naast alle trekkershutjes vind je in Noorwegen vele andere soorten accommodaties. Van budgetvriendelijke bokhutjes tot luxe hotels. Op visitnorway vind je vele aanbieders en de soorten accommodaties.
Zoek eens op een boomhut, glazen koepel of zoals de Noren het zeggen een “stuga” of een “hytte”.

Camping Zuid Noorwegen

Uiteraard kent Noorwegen ook vele campings. Wat wij vaak zien zijn kleine campings met vele vaste plekken dicht op elkaar. Of een groot open grasveld waar je willekeurig een plekje kan zoeken. Zo stonden wij heel mooi in Lysebotn op een grasveld aan het eind van de Lysefjord. Onze ervaring is dat je de grote campings van Zuid-Europa hier niet veel gaat vinden. In Noorwegen leef je meer met de natuur en zo zijn de campings ook ingericht. Nog steeds wel heel kindvriendelijk met speeltuinen en vaak ook aan water gelegen.

De wegen van Noorwegen

Noorwegen heeft prachtige wegen. Ik vraag me serieus af of Noorwegen wel lelijke saaie wegen kent. Doordat de Noren masters zijn in tunnels bouwen, zijn er door het hele land goede verbindingen. Realiseer je wel dat 50 km hier niet te vergelijken is met 50 km in Nederland. Hier kun je over 50 km rustig anderhalf uur doen. Maar hé, hoe erg is dat als je langs de mooiste fjorden, meren, watervallen en uitzichten rijdt? Je kan immers ook overal stoppen voor de nacht…

De wegen kunnen smal zijn. Maar onze ervaring is dat er heel veel bredere delen zijn aangebracht waar je elkaar kan passeren. Meestal staan
deze aangegeven met een verkeersbord met de letter M. Ook zijn de Noorse weggebruikers bijzonder vriendelijk en geduldig. Meerdere keren moesten ze voor ons een stuk achteruit, en altijd met een vriendelijk handgebaar!

In Noorwegen wordt in veel tunnels, op ferry’s en voor wegen tol gevraagd. Je kan je vooraf makkelijk registreren op e-pass24.com. Je registreert je kenteken en alles wordt automatisch afgehandeld.
Voor de ferry overtochten kun je kijken op o.a. directferries, fjord1, fjordtours of fjordline.

Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. Fjorden in Noorwegen
De Fv520 van Sauda naar Røldal
Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. Fjorden in Noorwegen. Mooiste wegen van Noorwegen
De Fv500 naar Lysebotn

De bevolking van Noorwegen

Ons was verteld dat de Noren nogal stug kunnen zijn, ze groeten je niet en leven vooral op zichzelf. Wat mij ook logisch lijkt i.v.m. de winters. Ik kan me goed voorstellen dat je, vooral in de strenge winters, naar binnen trekt en alleen de mensen die dichtbij staan nog ziet.
Maar na een volle maand rondreizen door Zuid-Noorwegen kan ik niet anders zeggen dan dat Noren hele vriendelijke mensen zijn. Overal hangt een relaxte sfeer. Het geduld en de vriendelijkheid op de wegen is ongekend. Daarnaast is er weinig criminaliteit waardoor ik me overal veilig voel. En dat doe ik niet zo snel…

De cultuur van Noorwegen

Naast de mooie natuur staat Noorwegen ook bekend om de Vikingen, de staafkerken en trollen. In Noorwegen leeft de geschiedenis van de Vikingen nog volop. Op vele plaatsen kun je musea en Viking-dorpen bezoeken en zo leren over dit deel van de geschiedenis en welke rol de Vikingen hebben gespeeld in Noorwegen. 
Maar ook de staafkerken zijn bekend. Deze bijzondere, volledig uit hout gebouwde kerken, zijn ontstaan toen het christendom groter werd in Noorwegen. Sommige staafkerken gaan terug tot voor de 13de eeuw en staan symbool voor een stuk geschiedenis in Noorwegen. Een bezoek aan een staafkerk mag dan ook niet ontbreken tijdens je vakantie naar Noorwegen
Er bestaan vele mysterieuze verhalen over trollen. Ze leven in de nacht, in het donker want als ze lichtstralen opvangen dan veranderen ze in steen. Ook al geloven vele Noren niet meer in deze bijzondere wezens, de verhalen over trollen behoren tot hun culturele erfgoed. Verschillende musea’s kunnen je meer vertellen over de achtergrond van de trollen.

De seizoenen van Noorwegen

‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’ is een groot motto in Noorwegen.

Noorwegen kent, net als Nederland, de 4 seizoenen. Per regio kunnen de uitingen van de seizoenen erg verschillen. De stad Bergen in Zuid-Noorwegen ligt bijvoorbeeld op zeeniveau en heeft jaarlijks de meeste regendagen en een milde en zachte winter. Ga je hier het binnenland in, de bergen in, kom je ’s winters al vrij snel in de sneeuw. Ook is er een groot verschil tussen het Hoge Noorden en het Zuiden van Noorwegen. In het Hoge Noorden leef je binnen de poolcirkel waardoor het in de zomer niet donker wordt en in de winter niet licht. Bijzonder om dit te ervaren.

De beste reistijd

Wanneer kun je nou het beste naar Noorwegen reizen? Wij kunnen daar geen antwoord op geven. Elk seizoen heeft zoveel moois te bieden. In de lente komen alle bloemen in de bloei. Het gras is zo intens groen en met de mooie gekleurde bloemen overal kun je niet anders dan genieten. De zomer schijnt de meest droge en warme periode te zijn. En dus ideaal voor vele activiteiten buiten en op het water. Maar in de herfst verkleuren de vele bossen en zijn de wandeltochten misschien nog wel mooier dan in de zomer.

En dan heb je de winter… Je moet er wel van houden, maar als je dat doet net als wij, dan is dit misschien wel het mooiste seizoen van allemaal. In Zuid-Noorwegen wordt het gewoon licht, waardoor vele activiteiten alsnog, evt wat aangepast, goed mogelijk zijn. Wandelen kan nog steeds, maar dan met sneeuwschoenen. Of pak de langlaufski’s en geniet van het stille en wonderlijke winterwonderland. De winter kent de mooiste zonsondergangen waardoor de hele omgeving in een pastelkleurig schilderij veranderd.

Het Hoge Noorden kan je meerdere unieke ervaringen bieden in de winter. En is zeker ook het reizen in de winter waard. Ervaar hoe het is dat het niet licht wordt, of bewonder de beroemde Aurora Borealis.

Dus ja, wat is de beste reistijd?
Of is de beste reistijd volledig afhankelijk van je wensen…?

Rondreis Noorwegen. Camperreis Noorwegen. Fjord Cruise. Fjorden in Noorwegen
Sunset bij Tau, Stavanger

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer