Preikestolen wandeling met kinderen

door Ellis

Preikestolen, wellicht de bekendste hotspot van Noorwegen. Wie zich oriënteert op een reis naar Noorwegen komt ongetwijfeld de bekende foto’s, waarbij mensen op de rand van de Preikestolen staan, tegen. De meesten zullen ook zeggen dat het een pittige wandeling is, je moet immers een best stuk klimmen. Is de Preikestolen hike dan te doen met kinderen?

Preikestolen Noorwegen, Wandelen met kinderen, rondreis noorwegen
Eerst blik op de Preikestolen

Wij hebben de Preikestolen wandeling gelopen met onze jongens van 8 en 9 jaar. Het was onze tweede grote hike van dit jaar en waren dus niet getraind. Onze mening is dat de Preikestolen wandeling heel goed te doen is met kinderen. We nemen je mee op deze mooie wandeling zodat jij weet wat je kan verwachten en of de Preikestolen hike voor jou en jouw gezin een optie is. Heb je vragen n.a.v. de blog, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je een meer uitdagendere wandeling in Noorwegen? Lees dan onze ervaring over Kjeragbolten met kinderen.

Preikestolen hike met kinderen

Het pad naar de Preikestolen is super afwisselend in alle opzichten. Je loopt door het bos met de mooiste klimbomen langs de kant. Even verderop heb je de gaafste klimparcours over de rotsen. Doordat het niet te steil omhoog gaat en niet gelijk langs de rand ligt is het veilig voor de kinderen om lekker op ontdekking te gaan. Zijn ze het klimmen en klauteren even zat? Dan is er voor de afwisseling een houten vlonder pad met een bruggetje of zelfs een meertje waar lekker gespeeld kan worden. Als laatste ga je over een groot rotsplateau, bijna aan de top, waar heerlijk gerend kan worden. Alleen het laatste stukje, bij de Preikestolen zelf, wordt het smaller en heb je de afgrond naast je. Maar dan zie je de Preikestolen ook al. Door de vele afwisselingen, vele plaatsen waar je naast het pad kan pauzeren in combinatie met de lengte en relatief weinig hoogtemeters is dit pad zeker geschikt voor kinderen.

Preikestolen Noorwegen, wandelen met kinderen. rondreis noorwegen
Uitzicht op Revsvatnet meer

Informatie Preikestolen

Lengte:                4 km enkele reis.
Hoogtemeters:    ± 330 meter enkele reis.
Tijd:                     ± 2 uur enkele reis, zonder pauze.
Parkeren:            Parkeerplaats bij de start kost 250 NOK (ongeveer 20-25 euro)
Eten en drinken:  Langs het pad is er geen gelegenheid om eten of drinken te kopen, geen watervalletjes waar je drinkfles kan                                      vullen.
Soort pad:           Heel afwisselend. Over rotsen, stenen trappen, door het bos en over losse keien. Goede schoenen zijn vereist.
Kleding:               Draag laagjes. Het is Noorwegen en je bent in de bergen. Het weer kan zo omslaan, hoe goed je de hike ook                                    hebt voorbereid.
De route:             Je hebt in totaal 4 keer een klim. Elke keer over rotsen, grote keien of een stenen trap. Elke klim is goed te doen                                en er zijn genoeg mogelijkheden om ongehinderd even uit te blazen en op adem te komen.

Rondreis Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling

Parkeren:

Er zijn twee parkeerplaatsen bij de Preikestolen. Als de eerste vol is wordt je automatisch naar de tweede parkeerplaats geleid. Hou rekening met drukte in het hoogseizoen. Wij waren er op een doordeweekse dag in juni, buiten het hoogseizoen. We begonnen de wandeling om 10 uur en de tweede parkeerplaats was al half vol.

** Tip** 
Ga ‘s morgens heel vroeg of in de middag na 16.00 uur. Het voordeel van wandelen in Noorwegen in de zomer is dat het niet donker wordt, alle tijd dus!

De Preikestolen wandeling

Vanaf de parkeerplaats loop je gelijk een pad op het bos in. Wat ons opviel was hoe groen het was. Zo’n mooi stuk bos.
Na ongeveer 800 meter komt het pad samen met het pad van de eerste parkeerplaats. Je komt op een plateau en hebt een prachtig uitzicht over een deel van het Revsvatnet meer en het dal erachter. Het eerste fotomomentje is hier hoor. Hier merk je dat de Preikestolen wandeling een bekende en toeristische attractie is. 

Rondreis noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Uitzicht tot aan de zee.

In de eerste helft van de wandelroute klim je de meeste hoogtemeters omhoog, verdeeld over 3 korte beklimmingen. Telkens wel met een vlak gedeelte ertussen om je benen wat rust te geven. De route is afwisselend en mooi. Zowel qua uitzicht als de natuur en het pad zelf.

rondreis noorwegen. wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
De verschillende paden
Preikestolen wandeling. Rondreis Noorwegen Wandelen met kinderen
De trap van de derde klim
Rondreis Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Het pad vanaf de parkeerplaats

Krogebekkmyrane, het moeras

Na de tweede klim kom je in een soort moeras, Krogebekkmyrane. Ineens loop je niet meer in de bergen over de rotsen maar over een houten vlonder met moeras en bomen naast je. In de verte zie je weer de machtige steile rotsen waar de Fjorden om bekend staan. Aan het einde van het houten pad duik je weer het groene bos in. Zo mooi deze afwisseling.

Rondreis Noorwegen. wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Rondreis Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling

Dan sta je voor je derde klim, deze is wat pittiger dan de vorige twee. Je maakt hier de meeste hoogtemeters. Je stijgt wel snel omdat deze klim voor een groot deel uit een stenen trap bestaat. Stop af en toe aan de zijkant en kijk achterom. Omdat je zo bezig bent met je voeten goed neerzetten zie je de ware beauty van de Preikestolen wandeling vaak niet.

Rondreis door noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Een blik achterom, tijdens de derde klim

Eenmaal boven kan je opgelucht adem halen, het meeste klimwerk is nu gedaan en je bent op de helft. Geniet van de meertjes die je nu tegenkomt. Weer zo’n andere omgeving. Als je de meertjes voorbij bent wacht een groot rotsplateau met de mooiste uitzichten op je. Vanaf hier kan je ver wegkijken en vang je een glimp op van het Lysefjord.

rondreis Noorwegen. wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Rondreis door Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Rondreis door Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Rondreis door Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling

Aan het einde van deze rotsplateau krijg je nog 1 laatste klim, een steile zonder trappen dit keer. Maar als je dan boven bent heb je vol zicht op het Lysefjord, helemaal tot aan Lysebotn. Kijk je de andere kant op dan zie je Preikestolen uitsteken. Dit was voor ons het moment, het moment dat we de preikestolen gehaald hebben. De eerste blik op de preikestolen, vanaf een kant waarvan ik weinig foto’s heb gezien. Niet in haar volle glorie, maar stiekem een klein stukje. Er blijft nog een stuk ter verbeelding over.

Rondreis door Noorwegen. Mooiste fjorden van Noorwegen
Het Lysefjord tot aan Lysebotn

Vanaf hier wordt het wat spannender met kinderen. Je loopt langs de rand naar de Preikestolen en je voelt de duizelingwekkende hoogte. Op de Preikestolen zelf is het uiteraard druk. Maar er heerst wel rust. Iedereen geniet van het uitzicht en de voldoening van het halen van de Preikestolen. 
Bij de bekende hoek, de spot voor alle foto’s, vormt een rij. Om een van de bekende foto’s te maken moet je even aansluiten. 

Rondreis door Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Rondreis door Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling
Rondreis door Noorwegen. Wandelen met kinderen. Preikestolen wandeling

Onze mening

Wij hadden net een aantal dagen ervoor de Kjerag gelopen. De grote steen die tussen de rotsen is geklemd, op 1000 meter hoogte. Eerlijk gezegd vonden we daar het plateau, het eindpunt, spectaculairder. Wellicht komt dat doordat het minder toeristisch was, minder massaal en we die beelden nog niet zo veel gezien hadden.

De focus van vele wandelaars is gericht op de Preikestolen zelf waardoor heel veel moois niet gezien wordt. Voor ons was de weg ernaartoe, met de uitzichten de andere kant op, de echte beauty en de ware reden waarom je de Preikestolen zou moeten wandelen.

2 bijdragen

Jeannette 11 juni 2024 - 20:19

Bedankt voor je beschrijving en foto’s, nu weten we al een beetje wat ons te wachten staat.
44 jaar geleden hebben mijn man en ik deze wandeling ook gedaan, kan me het bos nog herinneren, wij waren geen ervaren wandelaars, maar we hebben het niet als moeilijk ervaren. Helaas weinig foto’s, het was nog in het analoge tijdperk. Zaterdag vertrekken we naar Noorwegen, we zijn nu 65 en nu met onze telefoon op zak, is het heel wat makkelijker om veel foto’s te maken.
Groetjes, Jeannette

Reply
René 12 juni 2024 - 14:06

Hoi Jeannette,
Tof dat jullie hier na zoveel jaren nogmaals terugkomen. Het zal zeker te doen zijn, wij hebben vele zestigers en ook zeventigers deze wandeling zien maken. Ik wens jullie alvast heel veel plezier. En hopelijk goed weer voor de foto’s.
Groeten, René

Reply

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer