Pimp je Camper interieur

door Ellis

Heb je een oudere camper of caravan gekocht en staat het interieur je wat tegen?

Lets go Pimp!

Je caravan of camper pimpen kan je heel goed zelf doen. Internet staat vol met tips om zelf je camperbus te bouwen, maar weinig tips over het pimpen van je oude camper. Wellicht omdat het nog niet veel gedaan wordt. 

Onlangs hoorden wij van een taxateur dat onze make-over in theorie voor een waardevermindering zorgt. Wij zijn het daar uiteraard niet mee eens. Voor ons is het ook niet interessant want we doen dit echt voor onszelf en ons eigen comfort. Maar neem dit voor jezelf even mee in je overwegingen.

Als je een (lange) camperreis met kinderen gaat maken is de grootte en de indeling van de camper het belangrijkste. 

Waarom het interieur van je Camper of caravan pimpen?

Wij hadden een aantal eisen waar onze nieuwe camper aan moest voldoen, en dat binnen een bepaalde prijsklasse.
Als eerste vonden wij de indeling erg belangrijk. Onze jongens wilden graag een eigen bed en daarmee een eigen plekje om zich even terug te trekken. Daarnaast wouden we graag ‘s avonds, als de jongens op bed liggen, binnen aan de tafel kunnen zitten. Daarbij was 2 keer per dag alles ombouwen geen optie. 
Zo kwamen we uit op een alkoof met een stapelbed. Aangezien wij hebben geleerd dat we nog wel eens offroad gaan, of de kleinere en steilere weggetjes op zoeken, zijn er ook een paar technische eisen belangrijk. Achterwielaandrijving en een krachtige motor zijn een must.
Ook willen we motorisch wat zekerheid hebben. We willen vooral niet te vaak bij de garage moeten staan. Dus het bouwjaar en vooral de kilometerstand waren voor ons ook een belangrijk punt. Al moet je hier ook wat geluk mee hebben.

En zo kwamen wij op onze Chausson Flash 09 Ford camper. Helemaal niet zo mooi van buiten en nog lelijker van binnen. Maar hij voldoet aan onze eisen en de binnenkant kunnen we opknappen toch?

Hieronder neem ik jullie mee wat wij gedaan hebben om het naar onze smaak te maken. Daarnaast delen we tips over materiaalkeuze. Wil jij ook je kussens opnieuw bekleden kijk dan in onze laatste alinea, waar wij onze ervaring met Klaver Buiten Leven beschrijven. Ook hebben wij een blog geschreven over waardevolle upgrades voor je camper.

Camperreizen, reizen met kinderen, camper pimpen

Schilderen, alle kastjes een frisse kleur

De camper is van 2007 en toen was gelamineerd (geel!!) beuken in de mode. Samen met de blauwe kussens zorgde dit voor een donkere, sombere uitstraling. Niet onze smaak…

Ik wou graag een frisse lichte uitstraling creëren. Dat betekent dat al het houtwerk geschilderd moest worden. Doen we ff, dacht ik… Na 1 grondlaag en 3 à 4 laklagen kon ik geen kwast meer zien 😉 
Maar kijk hieronder wat alleen grondverf al doet! 

Maar kun je dit gewoon schilderen dan? Jazeker!
Is het dan plastic of hout? Over deze vraag was ik in gesprek bij de verfspeciaalzaak. Uiteindelijk koos ik voor een universele grondverf, dan zit je altijd goed. 
Belangrijk is dat je eerst alles goed ontvet en schuurt. Als je niet goed ontvet zal de verf niet goed hechten en is het al snel zonde van je harde werk. Ook tussen elke laag verf weer opnieuw schuren!

Naast het ontvetten is het belangrijk om een goede grondverf te kiezen. Ik had nog wat grondverf van de action, die zou ik toch niet aanraden. Deze universele grondverf geeft enorme hoeveelheid stof bij het schuren. Bezuinig niet op je grondverf!

Keukenkastjes pimpen, Interieur camper pimpen
De camper zoals wij hem gekocht hebben.
caravan pimpen, interieur camper pimpen, reizen met kinderen, camperreis
Wow, wat een verschil. Al na 1 laag gronfverf...

Een nieuwe vloer

Bij camper pimpen hoort ook een nieuwe vloer. Onze vloer was ook zeker aan vervanging toe.
Een nieuw vinyl vloertje vonden wij erg duur omdat we dit niet zelf kunnen leggen. Wij krijgen dat er nooit goed en strak in door alle hoeken en bochten. Een kurkvloer leg je in tegels erin. Het is heel makkelijk zelf te leggen en op maat te maken. Scheelt enorm in je portemonnee. Daarbij heeft kurk een isolerende werking. Wanneer je niet alleen maar in hoogzomer in het zuiden bent kan dit echt wel heel fijn zijn.
Vorige reis hadden we hier helemaal niet bij stilgestaan.
We gingen toch overwinteren in Spanje, het zonnige zuiden, waar het niet koud wordt?
Behoorlijk naïef hè?

Tenslotte is kurk heel duurzaam en milieuvriendelijk.
Kijk eens bij Kurk24. Zij hebben een uitgebreid assortiment en zijn altijd bereid om met je mee te denken. Zo konden wij van een grotere restpartij een klein deel afnemen.

camper pimpen, interieur camper pimpen, camperreizen

Een leuk behangetje om het af te maken

Behang in de camper? Ja hoor, waarom niet?
Het geeft zoveel meer sfeer dan de originele muren, althans dat vinden wij. Het geeft ons een huiselijk gevoel. Daarbij zijn er zoveel gave printjes waar je de camper of caravan helemaal naar eigen smaak kan restylen.

Tip: Langs de ramen en deuren zit een brede rubberen rand. Deze zit los en hier kun je het behang achter weg laten vallen. Zo krijg je altijd een mooi strak resultaat.

camper pimpen, reizen met kinderen, camper interieur pimpen

De tafels en het aanrechtblad

Ja die tafels, ik vond ze lastig. Wij hebben 2 tafels en ik wou het aanrechtblad dan ook in dezelfde stijl meenemen. 
Ik heb verschillende opties overwogen.

Vervangen: Kost wat maar dan heb je ook wat toch…? Maar ja waar vervang je ze dan mee? Meubelplaten? Kun je die dan net zo mooi rond afwerken? Ik niet, dus dat zou ik dan moeten laten doen waardoor het nog meer kost.

Wrappen: Eigenlijk uit tijdnood niet verder onderzocht. Ik dacht dat ook deze optie vrij duur zou worden, zeker omdat ook ons aanrechtblad dezelfde stijl afgewerkt moest worden. Voor wrappen is die dan nogal bewerkelijk dacht ik.

Schilderen: Goedkoopste en snelste optie is schilderen. Maar ik was bang dat het zo snel lelijk gaat worden. Je gebruikt de tafels intensief. Ik heb ervoor gekozen om te schilderen en met een goede stevige blanke parketlak af te lakken. Ik dacht, als de lak op de vloer geschikt is, dan moet het zeker ook een tijdje houden op de tafels toch?

Last but not least: Nieuwe kussens

Onze kussens waren wel aan vervanging toe. De stof was zeer gedateerd, de zittingen zaten niet goed meer en over de rugleuningen heb ik het maar niet 😊
Aangezien wij voor een lange tijd in de camper gaan wonen is enige kwaliteit van zittingen wel een must.

De zoektocht naar een goede stoffeerder is stap 1.Wij kwamen al vrij snel bij Klaver Buiten Leven uit. Zij doen al meer dan 30 jaar de stofferingen voor campers, caravans en boten. Meer dan 30 jaar, dan moet het wel goed zijn toch?

Wat zijn wij onwijs blij met het eindresultaat. 
Het proces van begin tot eind verloopt goed, snel en persoonlijk. Samen bekijk je de camper en bespreek je de wensen. Vervolgens zoek je een stof uit in hun showroom. Zoveel stoffen, zoveel mogelijkheden. Daar moet voor een ieder de juiste stof bij zitten! 

Dan gaan zij aan de slag. Bij het brengen van de camper bespreken de monteurs van de werkplaats graag nog eens met de klant de wensen. De kussens worden op maat gemaakt en volledig aangepast, daar waar kan, naar de wensen van jou, als klant. 
De medewerkers van de werkplaats denken en kijken echt met je mee. Voor ons betekende dit dat ons grote lelijk zwarte blok van de gordels geheel weggewerkt kon worden. 
Maar ook de schuine hoek van de rugleuning maken zij in de kussens i.p.v. op de achterwand. Dit zorgt voor een hoger zitcomfort en is beter voor je zithouding. 
Zo fijn dat zij kennis van zaken hebben en op deze manier met de juiste adviezen komen. Zaken waar wij als leek geen verstand van hebben.
Ik ben tijdens het proces nog even langs geweest. Leuk om het proces van het maken van de kussens deels te kunnen zien. Nog leuker dat ik hieronder een kleine foto reportage kan laten zien.

Met de stof die over is, hebben ze nog leuke kussentjes gemaakt. Wat een leuk detail, het maakt de hele zithoek af!

Bedankt Klaver Buiten Leven voor onze geweldige kussens. Het maakt de camper make-over helemaal af! Wij zullen tijdens onze grote reis vaak dankbaar terugdenken aan deze mooie samenwerking. 

Heb jij nou ook nieuwe kussens nodig? Je begrijpt dat wij Klaver buiten Leven oprecht een aanrader vinden!

De originele zittingen zonder housen
13
Ze gebruiken wat nog goed is
Alles wordt voorzien van een viltlaag voor extra comfort
20230424_104323
Geheel op maat en aangepast aan onze camper
31
De schuinte van de rugleuning wordt in de vulling verwerkt
20230424_120721
Doordat de mannen van de werkplaats meedenken....
29
Puzzelen om het zwarte bok weg te krijgen
20230303_101958
En NIET met de grote zwarte blokken....
21
Is dit grote lelijke zwarte blok weggewerkt!!
Wie wordt hier nou niet bij van?

Wat vind jij? Geen waardevermindering toch...

Waardevermindering of niet? Wat vind jij?
Wij zijn super blij met het eindresultaat.
Ik geniet van de kleuren en de frisse en moderne uitstraling.
Alles valt goed samen, dat is altijd maar afwachten vind ik.

Voor ons is het van grote waarde!

Ons Tiny house op wielen.

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer