Een vakantie naar Noorwegen staat garant voor vele activiteiten in de bergen. Van wandelen tot klimmen en ziplinen tot allerlei wateractiviteiten. Maar Noorwegen kan je ook een aantal unieke belevenissen bieden. Activiteiten die je misschien maar eenmaal in je leven meemaakt. Een van die activiteiten was voor ons de wandeling OP de gletsjer. Ben jij al eens op een gletsjer geweest?
Wat is een gletsjer
Het bezoekerscentrum van het Nigardsbreen leert je wat een gletsjer is, hoe het ontstaat en wat de tijd met een gletsjer doet.
In het kort…
Een gletsjer is een groot massa ijs die continu in beweging is. Elke winter valt er sneeuw. De sneeuw die niet wegsmelt vormt de nieuwe toplaag ijs op de gletsjer. Omdat het pak ijs schuin op de berg ligt schuift het langzaam naar beneden; de beweging van het ijs. Dit vormt een uitloper naar het dal en wordt een gletsjertong genoemd. Onderaan de tong, in het dal, is het warmer waardoor het ijs smelt en de gletsjer afbrokkelt. Er vormt zich hier een rivier of een meer. Als er winter na winter minder nieuw ijs vormt dan dat er afbrokkelt, krimpt de gletsjer. Helaas gebeurt dit bij vele gletsjers. Bij de Nigardsbreen liet onze gids zien tot waar de gletsjer slechts 5 jaar geleden kwam. Behoorlijk indrukwekkend om te zien hoever de gletsjer zich al teruggetrokken heeft.
Door de continu bewegende ijsmassa vormen zich scheuren, gaten en zelfs tunnels. Om deze reden is een gletsjer betreden zonder gids levensgevaarlijk. Zeker de grote gletsjers die nog bedekt zijn onder een laag sneeuw zijn verraderlijk. Je ziet dan niet waar de gaten en de scheuren zijn. Deze kunnen echter meters diep zijn. Val je erin… dan kom je er niet meer uit zonder hulp.
De grootste gletsjer van Europa
Noorwegen heeft maar liefst 2534 gletsjers door het hele land. Eén daarvan is zelfs de grootste gletsjer van Europa, deze vormt het Jostendalsbreen National Park. De gletsjer is bijna 500 km² en wordt gevormd door ijslagen met diktes tot 600 meter en wel 50 uitlopers. De Nigardsbreen en de Briksdalsbreen zijn de bekendste uitlopers.
Wandelen op de Nigardsbreen
Een gletsjerwandeling in Noorwegen stond op onze bucketlist. Zeker nadat we twee keer dichtbij een gletsjer hadden gestaan wouden we er heel graag een keer op. Bij Nigardsbreen en bij Briksdalsbreen kun je met een gids de gletsjer op. Op bfl.no vind je alle informatie over de verschillende tours die zij aanbieden. Voor de kleinere tours moet je minimaal 8 jaar zijn, voor de grotere tours moet je minimaal 12 jaar zijn.
Kids special blue ice hike
Wij deden de kids special blue ice hike. Je verzameld op de parkeerplaats waar je de materialen en een korte uitleg krijgt. Gewapend met spikes voor onder je schoenen en een ijsbijl ga je vervolgens samen op pad.
Aan de voet van de gletsjer ligt een groot groen meer. Je kan eromheen lopen maar je kan ook met een bootje over het meer. Dat laatste deden wij. Na 10 minuten varen kom je bij de start van de wandeling. De wandeling gaat over de rotsen. Een beetje klimmen en klauteren maar over het algemeen een makkelijke wandeling van een uurtje. Tijdens de wandeling steek je een brug over. De brug ligt recht voor de gletsjer en vanaf hier krijg je een goede indruk hoe groot en machtig de gletsjer is.
Stukken ijs drijven hier naar beneden. Bijzonder om een stuk ijs uit het water te pakken en te zien hoe helder dit ijs is.
Na nog een laatste stukje klimmen kom je bij de gletsjer aan. Dan pas zie je echt hoe groot en imposant de gletsjer is. Hier krijgen de volwassenen ook een harnas. De kinderen kregen dit beneden al.
Het echte werk kan beginnen. Je loopt in een rij aan een touw. De kinderen tussen de volwassenen in. Dan is het tijd voor je eerste stap op het ijs. Hele bijzondere gewaarwording. De gidsen hebben een soort trap in het ijs gehakt waardoor je makkelijker omhoog kan lopen. De eerste stappen zijn wat onzeker. De spikes onder je voeten zorgen echt voor heel veel stevigheid. Doordat de top laag uit allemaal kleine brokjes ijs bestaat haken de spikes daar makkelijk en stevig in.
Die brokjes ijs zijn wel zo scherp als een mes. Om deze reden is het verplicht om dunnen handschoenen te dragen. Voor volwassenen hebben ze genoeg, maar ze hebben helaas geen kindermaatjes.
** Tip **
Neem dunne kinderhandschoenen mee. Deze blijven beter zitten dan de grote handschoenen die daar beschikbaar zijn.
Al snel sta je voor de eerste scheuren en gaten en zie je die intense blauwe kleuren. Doordat je aan elkaar vast zit kun je dicht bij de rand gaan staan om te kijken hoe diep de scheur is. Soms staan deze vol met water, soms kun je tot aan de rotsen kijken. Als zo’n scheur vol water staat kun je soms luchtbelletjes zien. Dit is lucht wat hier al tientallen jaren in het ijs heeft gezeten.
Doordat de gletsjer continu in beweging is veranderen deze scheuren en gaten. Wij hadden de mazzel dat er net een tunnel was ontstaan. De dag ervoor was de tunnel nog te klein om door heen te lopen. De kleuren in de tunnel zijn echt onvoorstelbaar. En geen foto kan echt de intensiteit van de kleur goed weergeven. Het water drupt van het plafond en loopt langs de zijkant van de tunnel naar beneden. Hierdoor zijn de wanden van de tunnel spiegelglad. Zo anders dan de ruwe kleine brokjes aan de oppervlak.
In totaal loop je ruim anderhalf uur over de gletsjer. De gidsen hebben allemaal een opleiding gedaan en kunnen je veel uitleggen over de gletsjer. Ik kan hier nog veel meer over schrijven, maar dit is een ervaring wat je zelf mee moet maken.
Zelf naar een gletsjer wandelen
Zelfstandig naar de gletsjer toe wandelen kan ook op vele punten in Noorwegen. Ook bij deze gletsjer kon je zelfstandig komen. Dit is zeker aan te raden als je de gletsjer niet op gaat maar een gletsjer wel van dichtbij wil zien. In onze blog de mooiste wandeling van Noorwegen benoemen we nog 2 andere gletsjer. Als je dichtbij de mooiste gletsjer wil komen dan raden wij deze, de Nigardbreen aan. Gaat het je meer om een grote en mooie wandeling naar de gletsjer toe dan zijn de Buerbreen of de Austerdalsbreen een goede optie. Uiteraard is dit nog maar een hele kleine greep uit de vele mogelijkheden die Noorwegen biedt.
Dus stay tuned, de blog van de mooiste wandeling wordt nog aangevuld. We mogen nog een aantal maanden rondreizen door Noorwegen, op zoek naar meer mooie wandelroutes, dus er volgt nog veel meer.