Kjeragbolten hike met kinderen

by Ellis

Een uitdagende wandeling in Noorwegen

Kjeragbolten Hike met kinderen

Gepubliceerd op 18 juni 2023

Voor een actieve en avontuurlijke vakantie ben je in Noorwegen zeker op de juiste bestemming. De fjorden en de hoge bergen staan garant voor o.a. de mooiste wandelingen. Je kan een makkelijkere wandeling voor de kinderen uitkiezen, maar ook een meer uitdagende wandeling doen. Meest bekende wandeling is de Preikestolen. In Preikestolen met kinderen nemen we je mee in onze ervaring. Wil je een minder bekende wandeling maken maar wel een uitdagende, dan is de Kjerag een goede keuze. Bedenk wel dat de Kjerag een zwaardere wandeling is dan de Preikestolen.

Kjeragbolten hike, noorwegen met kinderen
De grote rots naast de Kjeragbolten

Kjeragbolten hike met kinderen

Maar kun je de Kjerag met kinderen beklimmen
Wij hebben de Kjerag beklommen met onze jongens van 8 en 9 jaar. Wij waren niet speciaal getraind en zijn geen fanatieke sporters. Het belangrijkste aandachtspunt is volgens ons de mindset en het verantwoordelijkheidsgevoel van de kinderen. Het is een pittige wandeling met alleen maar steil stijgen en dalen. Wanneer de kinderen te jong van mind zijn kan het serieus gevaarlijk worden.
Qua conditie en kracht konden onze jongens het beter aan dan wij…

We nemen je hieronder mee op onze wandeling. We delen alle info en details zodat jij een weloverwogen keuze kan maken voor jou en je gezin.

Kjeragbolten hike, noorwegen met kinderen

Informatie Kjerag

Lengte:                   6 km enkele reis.
Hoogtemeters:       ± 600 meter enkele reis.
Tijd:                        ± 4 uur enkele reis.
Parkeren:               Parkeerplaats bij de start kost 300 NOK (ongeveer 25 euro)
Eten en drinken:     In hoogseizoen is het restaurant op de parkeerplaats open. Verder is er tijdens de wandeling geen gelegenheid om eten te                                   kopen. Wel zijn er genoeg beekjes waar je de fles water kan vullen met vers en ijskoud water. Wij liepen de hike in juni,                                       wanneer de sneeuw net aan het smelten was. Gezien het klimaat en de hoeveelheid sneeuw verwachten wij dat er de                                         gehele zomer wel genoeg water is om je fles te vullen.
Soort pad:              Steil en over rotsen. Goeie schoenen vereist.
Kleding:                  Draag laagjes. Het is Noorwegen en je bent in de bergen. Het weer kan zo omslaan, hoe goed je de hike ook hebt                                               voorbereid. 

Kjeragbolten hike, rondreis noorwegen met kinderen
Volgens het bord mag je de wandeling niet met Naaldhakken lopen!! Zou ik ook niet aanraden...

De wandeling

De wandeling is grofweg op te delen in verschillende etappes, waarbij elke top 1 etappe is. Na elke top komt er een kleine daling om direct weer flink te stijgen. 

De start van de wandeling.

Hoogtemeters: 200 meter omhoog.

De wandeling begint gelijk pittig. Geen tijd om even warm te draaien, nee gelijk vol aan de bak! In de eerste kilometer stijg je al 200 meter. Je ziet aan het begin de rotsen en de ijzeren kettingen. Dit is een mooi beeld van bijna de gehele wandeling. Wij hebben 3 keer een pauze gehouden in die eerste km, en wij waren niet de enige!! De kinderen hadden genoeg energie en deden het eerste deel al rennend. Kijk af en toe eens achterom. Naast het mooie uitzicht zie je ook goed hoever je al gestegen bent. Dit geeft energie en motivatie.

MOGELIJK OOK INTERESSANT

Durf je eigen pad te gaan!

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste blogs op deze site? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

Nieuwsbrief

Scandinavië met Voigt Travel
Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
Uitzicht vanaf de eerste klim op de parkeerplaats en achterliggende vallei

Eenmaal op de eerste top heb je een mooi uitzicht op de groene en vruchtbare vallei. Het vele smeltwater komt daar samen en dit vormt verschillende meertjes en beekjes. Volop nieuw vers koud drinkwater.

Het eerste dal, de Litle Stordalen

Hoogtemeters: 80 meter omlaag en 130 omhoog.

Na een verdiende pauze start etappe 2. Deze daalt eerst 80 meter om vervolgens 130 meter te stijgen. En dit allemaal in anderhalve km. Het dalen gaat net zo steil als het stijgen en de kettingen zijn ook hier weer heel welkom! Je daalt de vallei in. De omgeving is zo mooi en zo anders als de rotsen van net. Je steekt een beekje over om vervolgens zigzaggend de tweede klim te maken. Ook hier is het pad steil en zwaar. Maar met genoeg pauzes is het goed te doen. En de pauzes zijn de moeite waard. Wat een prachtige uitzichten weer. Zowel over de vallei en de afdaling die je net gedaan hebt als over de fjorden en de bergen.

Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
De groene vallei in
Kjeragbolten hike, noorwegen met kinderen
Een blik achterom, afdaling de gorene vallei in
Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
Het pad naar beneden en de vallei door
Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
Het uitzicht vanaf de eerste top

Bovenop de tweede top vind je een noodhut. Voor ons weer een mooie plek voor een langere pauze. Wederom kijk je op de volgende etappe en kun je jezelf alvast mentaal voorbereiden…

Het tweede dal, de Store Stordalen

Hoogtemeters: 50 meter omlaag en 190 omhoog

Wanneer je genoeg moed hebt verzameld begint etappe 3. Misschien wel het zwaarste deel, 190 hoogtemeters binnen 1 km… Net zoals de vorige etappes begint ook deze eerst met een steile daling. Een kleine dit keer. Ook hier steek je weer een beek over en begin je de derde klim. Deze klim gaat over de bergkam omhoog. Ook dit pad is voorzien van ijzeren kettingen welke je echt nodig hebt. Althans, wij als ouders, de kinderen redde het toch nog veel zonder de kettingen. Hier is vooral de mindset erg belangrijk. Het is best een gevaarlijk deel en de mensen die vroeg begonnen zijn kom je hier tegen. Maar, naar onze mening, niet te gevaarlijk voor de kinderen. 

Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
Het uitzicht op de derde klim, over de berkam

Halverwege de tweede klim kun je klein stukje van het pad af gaan. Je hebt dan een heel mooi uitzicht over het Lysefjord tot Lysebotn en de vallei erachter.

Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen. .Lysefjord
Uitzicht over Lysebotn en de camping waar wij hebben gestaan.

Persoonlijke noot: Hier genieten wij tijdens een hike zo van. De meest prachtige uitzichten. We proberen het altijd op de foto vast te leggen maar geen enkele foto doet echt eer aan het werkelijke uitzicht.

Eenmaal bovenop de derde top ben je er nog niet. Wij dachten van wel, maar we moesten nog ruim 2 km lopen tot aan de Kjeragbolten, de bekende steen tussen de rotsen. Dit laatste deel loop je over een soort rots plateau. De kinderen zagen het als een groot free-run parcours. Waar zij de energie nu nog vandaan haalden, ik weet het niet, maar ze gingen nog even los. 

Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
Het grote plateau, nog 2.5 km naar de bolten.

Na ongeveer 2 km kom je borden tegen. Dit is het officiële eindpunt van de Kjerag wandeling. Voor de Kjeragbolten moet je nog 300 meter doorlopen. Die laatste 300 meter zijn fijn vlak en dus makkelijk te doen. Naast de grote rots, de Kjeragbolten, heb je een groot plateau. Je staat tussen 2 rotskliffen in en kijkt uit over het Lysefjord, 1000 meter lager. Duizelingwekkend hoog, ik heb hier ervaren wat het woord echt betekent. Wat een hoogte, wat onwerkelijk om te zien en om daar te staan.

Persoonlijke noot: We verloren onze focus op de markeringen (rode T) en hebben daardoor een behoorlijk stuk extra geklommen en omgelopen. Maar dat gebeurd jou nu niet want je bent gewaarschuwd door ons verhaal.

 

Kjeragbolten hike. Noorwegen met kinderen
Uitzicht vanaf de rand van het plateau
Kjeragbolten hike, Noorwegen met kinderen
De Kjeragbolten vanaf de andere kant

De Kjeragbolten zelf is moeilijk te bereiken. Althans naar mijn mening. Ik wou er echt graag op staan, maar heb het helaas niet kunnen doen. Je loopt als het ware om een grote rots heen om op de Kjeragbolten te komen. Het is een smal richeltje zonder houvast. Geen beugels o.i.d. aan de rots, maar wel zo’n 1000 meter boven zeeniveau. En om daadwerkelijk op de Kjeragbolten te komen, moet je een hele grote stap maken, of eigenlijk een klein sprongetje, zonder dat je ergens houvast hebt.

Persoonlijke noot: Ik durfde simpelweg niet…
Ik heb er een kwartiertje staan kijken en zeker de helft van de mensen ging op dat punt ook terug. De stap is voor velen te groot en dus zeker ook voor kinderen. Met zijn tweeën op de rots past net waardoor je elkaar ook niet kan helpen erop te komen. Daarbij kun je jezelf afvragen of het dan nog verantwoord is om samen op de rots te staan. Laat staan met je kind…

 

Terug naar beneden

Vele denken dat de terugweg sneller en makkelijker is. Vaak is dit ook zo, maar bij de Kjerag wandeling echter niet. De afdaling is misschien nog wel zwaarder voor de benen en knieën dan omhoog. Maar wel weer net zo gaaf! Je bent nu niet bezig met je uithoudingsvermogen om boven te komen, maar je kan meer genieten van de omgeving. Je kijkt steeds zo prachtig de omgeving in, de fjorden over en de verte in. Wij kregen regen halverwege de laatste afdaling. De rotsen worden dan erg glad net als de ijzeren kettingen. Op onze billen zijn we verder naar beneden gegleden. Dit maakte de afdaling extra avontuurlijk. Ga deze tocht dan ook zeker niet bij regen doen! 

Kjeragbolten hike. Noorwegen met kinderen
Op de heenweg moet je bewust omkijken om dit te zien, op de terugweg zie je alleen maar dit.

Is het de mooiste wandeling? Wij vonden van niet.
Is het de moeite waard? Dat was het zeker wel!
Het eindpunt, het plateau en de gewaarwording van de hoogte is zeker de zware klim waard.
Maar ook alle uitzichten tussendoor maakten het voor ons tot een geslaagde hike.

De Kjerag met kinderen? Wel of niet…
Nogmaals, bepaal zelf wat je kinderen aankunnen.
Wij waren niet getraind, onze jongens ook niet maar ze konden de wandeling goed aan.
De volgende dag was het wel een game dag, om een beetje bij te komen.
Zowel voor de jongens als voor ons als ouders!

Ga je deze wandeling maken?
We vinden het leuk om jouw ervaring te horen.