Rondreis over Sardinië, een prachtig eiland in de Middellandse Zee. Sardinë is zo divers aan activiteiten voor kinderen en natuur dat het zonde is om op één locatie te blijven. Maak daarom in 3 weken een prachtige rondreis over dit Italiaanse eiland. Hike naar een spectaculaire kloof, rust uit op een van de vele witte stranden of snuif de nodige cultuur in een van de vele steden. Deze rondreis neemt je mee naar de mooiste plekken van Sardinië.
Net boven Sardnië ligt het kleinere eiland Corsica. Beide eilanden zijn perfect te combineren als je de tijd hebt. Maak een mooie rondreis over Corsica en ga nog even door op Sardinië.
In 3 à 4 weken kun je groot deel van Corsica en Sardinië zien. De routes zijn gebaseerd op etappes van 100 tot 200 km per keer, dit betekent tussen de 1 en 3 uur rijden (gebaseerd op google Maps).
Lees ook de ideale rondreis over Corsica.
Persoonlijke noot: Wij hebben deze route in het najaar gereden. In het hoogseizoen zal het overal drukker zijn, houdt rekening met vooraf reserveren en alternatieve locaties voor de nacht.
De overtocht naar Sardinië
Voor de overtocht naar Sardinië heb je vele mogelijkheden. De populaire overtochten gaan vanuit Toulon Frankrijk, Genua Italië of Barcelona Spanje. Vanuit Italië is de overtocht het snelste met 8 tot 10 uur. De prijs voor deze overtocht liggen tussen de 400 en 700 euro. Afhankelijk van de dag of nachtboot, wel of geen hut.
Neem je de boot vanuit Barcelona dan duurt de overtocht naar Sardinië 14 uur en betaal je tussen de 500 en 600 euro incl een hut.
Heb je net een rondreis over Corsica gemaakt dan pak je de boot vanuit Bonfacio naar Santa Teresa. een korte overtocht van een uur. Voor een enkeltje betaal je 200 euro. Kijk op onze Corsica blog voor informatie over de overtocht naar Corsica.
De overtocht kan je makkelijk boeken op Direct ferries.
De populaire routes zijn regelmatig uitverkocht, dus tijdig reserveren in hoog seizoen is aan te raden.
* De prijzen zijn gebaseerd op een retour overtocht met een camper van 7,5 m en 4 personen.
De camperroute over Sardinië
Santa Teresa - Cala Gonone, 170 Km, 2 u 30 min
Deze rondreis over Sardinië start in Santa Teresa, de aankomsthaven als je vanuit Corsica komt.
Als je de tijd hebt, stop dan langs de kust bij een mooi dorpje of bezoek de stad Olbia.
Wij hebben een stop onder Olbia gemaakt, mooi strandje, mooie dorpjes, verder niks bijzonders.
Vervolgens rij je door naar Cala Gonone.
Een fijn klein dorpje aan het strand. Aan de rand vind je verschillende houten hutjes waar je verschillende wateractiviteiten kan boeken. Waaronder duikexcursies of een toer langs verschillende strandjes. Of beter nog, huur een eigen bootje en verken zelf de mooie kust.
In de omgeving vind je ook één van de mooiste en diepste kloven van Europa, Gola di Gorropu. Een absolute must see!! Waarom? Lees het in onze blog over de kloof. Foto’s hieronder zijn een voorproefje van de prachtige hike en kloof.
In Cala Gonone hebben we op Camping Car Palmasera gestaan. Prima plek voor een paar dagen. Met 10 minuten lopen ben je aan de boulevard.
Cala Gonone - Parco della Giara, 159 km, 2 u 30 min.
Volgende stop tijdens deze camperreis is voor de paardenliefhebbers onder ons. Parco della Giare is een prachtige natuurgebied met meer dan 100 diersoorten waaronder wilde paarden. Je kan zelf op ontdekking gaan door het park of een excursie boeken.
De route van deze etappe laat je de binnenlanden van Sardinië zien. Maak een tussenstop in Orgosolo, welke bekend staat om zijn vele muurschilderingen.
Aan de rand van het park, kun je in het laagseizoen op de parkeerplaats overnachten. Je kijkt uit over de vallei, een hele andere omgeving dan in de rest van Sardinië. absoluut een van de mooiste camper plekken van Sardinië.
Parco della Giara - Capo Carbonara, 124 km, 2 u 19 min
Capo Carbonara is één van de fijnste plekken tijdens je rondreis over Sardinië. Deze gratis camperplek behoort in de top 3! Naast het even lekker niks doen en genieten van strand en azuurblauwe zee kun je een wandeling maken. Loop aan het eind van het strand het pad omhoog naar het uitkijkpunt, een 16de -eeuwse wachttoren. Korte mooie wandeling met een werkelijk prachtig uitzicht over de baai en de zuidkust van Sardinië. Onderweg kun je wilde cactusvijgen plukken en opeten.
De parkeerplaats ligt direct aan het strand. Officieel mag je hier niet overnachten maar je bent lang niet de enige die dat wel doet. Er kunnen met gemak 30 campers staan. Nu klinkt dat heel veel, 30 andere campers, maar het valt erg mee. De plek is ruim opgezet en komt niet druk over. Voordeel is dan wel weer meer kans op vriendjes en vriendinnetjes voor de kids.
Side note: Ook hier is het wellicht seizoensgebonden. Onze ervaring is gebaseerd op oktober, en dan wordt overnachten hier gedoogd.
Capo Carbonara – Nora, 99 km, 1 u 30 min.
de camperroute gaat verder langs de kust naar de andere kant van de Golf van Cagliari. Je rijdt door Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Als je van cultuur en geschiedenis houdt, breng dan een bezoek aan het oude gedeelte van de stad. Castello, het oude gedeelte, ligt bovenop de heuvel. De stadsmuren, even als de 2 wachttorens, zijn nog grotendeels intact. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht over de Golf van Cagliari.
Na de nodige cultuur en geschiedenis in Cagliari, rij je verder naar Nora. Nora ligt op een schiereiland in het zuiden van Sardinië. Op het schiereiland vind je een grote ruïne van voor de Romeinse tijd. Vanaf een afstandje kan je de grote van de ruïne goed zien. Wil je deze bezoeken? Het is enkel toegankelijk middels een rondleiding.
Nora - Porto Botte, 62 km, 1 u 10 min.
Porto Botte ligt aan de west kant van Sardinië. Een smalle strook land scheidt de zee van de zoute moerassen. Het mooie aan deze plek zijn de flamingo’s in de moerassen. Het strand is populair bij windsurfers. Naast het windsurfen kun je wandelen in dit gebied en de vele vogelsoorten spotten.
Ben je geen windsurfer of vogelspotter dan kun je deze locatie wel overslaan.
We voegen deze stop er wel bij, omdat het gewoon een hele mooie locatie is om te overnachten. Maar ook omdat de etappe anders te lang wordt, naar onze mening.
Nora – Masua, 105 km, 2 uur
Deze cultuur stop, Porto Flavia, is een de mooiste tijdens deze rondreis. Masua was belangrijk voor de mineralenproductie. Begin 20ste eeuw is hier Porto Flavia gebouwd, een uniek bouwwerk. Maar ook de locatie voor een haven was uniek, zeker in die tijd. De weg naar Porto Flavia laat je nog veel restanten van de mijnbouw zien. Bij Porto Flavia vind je een grote parkeerplaats waar je kan overnachten met de camper. Een bezoek aan Porto Flavia zelf is zeker een aanrader.
Vanaf de parkeerplaats wandel je in een half uurtje naar de ingang van de tunnels. Tegenwoordig zijn de tunnels in Porto Flavia een museum.
Daarnaast heb je in dit gebied meerdere kleine, maar hele mooie strandjes.
Waarschuwing, door de samenstelling van de vele mineralen in het zand, wordt het afgeraden om langer dan 2 a 3 uur per dag op deze stranden te liggen. Voor kinderen wordt veel graven ook afgeraden.
Maar na een bezoek aan Porto Flavia even lekker bijkomen op het strand is uiteraard geen probleem.
Masua – Tharros, 126 km, 1 u 40 min.
Tharros is net als o.a. Nora een plek vol geschiedenis. Als je kinderen van archeologie houden mag je Tharros niet overslaan. Kijk eens op tripadvisor voor de verschillende tours die je kan maken.
Wij hebben deze keer de archeologische hoogstandjes overgeslagen.
Wel hebben we hier een tussenstop gemaakt omdat de etappe anders te lang zou worden.
Wij hebben de rust van een off road plekje opgezocht. Deze was wel bijzonder mooi.
Tharros - Capo Caccia, 134 km, 2 u 40 min.
Deze etappe van de camperroute is wat langer. Ondanks dat raden wij toch aan om langs de kust te rijden omdat je dan gewoon een veel mooiere route rijdt. Voor ons draait het camperreizen niet alleen om de vrijheid van het staan op de mooiste plekjes, maar zeker ook de routes die we rijden, zoveel mogelijk buiten de grote wegen om. Lekker toeren langs de kust, genieten van de zon en de uitzichten en de vrijheid om te stoppen waar je maar wilt. Zo komen we op de mooiste plekken. Een aantal die we hier ook noemen zijn op die manier gevonden.
Capo Caccia, gelegen in National Park Regionale di Porto Conte, ligt op een schiereiland aan de westkust van Sardinië. Je kunt helemaal doorrijden tot aan het einde van de weg.
Sla deze stop zeker niet over tijdens je rondreis over Sardinië!!
Wat waanzinnig mooi is het daar! zeker een van de mooiste plekken van Sardinië! Je kunt op meerdere plekken even stoppen en tussen de rotsen door klimmen om de uitzichten te bewonderen. Enorme hoge steile kliffen. Liggend op je buik op de rotsen kijk je de duizelingwekkende diepte in. Aan het eind heb je de parkeerplaats voor de Grotta di Netunno. Een hele mooie grot gemaakt door de golven van de zee die naar binnen slaan. Je kan de grot bezoeken door de trap van 660 treden af te dalen, of door met de boot te gaan.
Wij hebben hier op de parkeerplaats overnacht. Wederom, buiten het seizoen was dit mogelijk. Ben je in het hoogseizoen is het wellicht vol. Maar er zijn genoeg plekken in de omgeving waar je fantastisch kan staan.
Capo Caccia – La Pelosa, 59 km, 1 uur.
La Pelosa is zo’n plek waar we bij toeval kwamen maar waar ik zeker weer naar terug zou gaan.
Deze waanzinnig mooie locatie in de natuur willen we met jullie delen.
La Pelosa ligt helemaal in het noorden van Sardinië. Hier hebben wij twee dagen ‘gewacht’ op de boot die ons vanuit Porto Torres naar Barcelona zou brengen.
La Pelosa heeft een mooi strand en is erg populair in het hoogseizoen. Vanuit Stintino, een plaatsje onder La Pelosa, kun je een uitstapje maken naar het eiland Fornelli.
De westkant van La Pelosa bestaat uit grote platte grijze rotsen. Rij het dorp uit en volg de weg naar de kust, nog een klein stukje offroad en je komt op een redelijk vlakke plek waar je kan overnachten. Je kan er wandelen of gewoon nagenieten van deze rondreis over Sardinië.
Voor ons was dit de perfecte afsluiter van onze rondreis over Corsica en Sardinië.
Blijf ons volgen voor meer van dit soort routes. We hebben er nog een aantal bijna klaar. Daarnaast komt er vanaf juni 2023 veel nieuwe routes bij. Dan start onze reis door Scandinavië en de Balkan.
1 bijdrage
Mooie foto’s René. Krijg er zin in! Tips gaan we meenemen op onze reis aldaar.