Top 7 upgrades voor de ideale camper

door Ellis

Onze gezinscamper krijgt een make-over. Daarbij horen de nodige upgrades. De camper is motorisch super goed, vrij weinig kilometers, dubbel lucht en de juiste indeling van binnen. Het stapelbed was onze belangrijkste vereiste in de zoektocht naar een andere camper.
Het bouwjaar van de camper is 2007 en het interieur heeft de nodige oppervlakkige beschadigingen. Een make-over is dus welkom. Door hem te restylen kunnen we onze camper helemaal eigen maken. Net zoals je bij een echt huis je eigen smaak en sfeer aanbrengt, doen we dat ook met ons huisje op wielen. 

Naast stijl en sfeer heeft de camper ook een aantal upgrades nodig. Door onze eerdere lange reis weten we nu goed wat we wel en niet belangrijk vinden aan upgrades. We hebben ontdekt dat we graag langer vrij willen staan. De upgrades die we hier beschrijven helpen daarbij.

Camperreizen, en dan met name het vrij staan, staat voor ons voor de ultieme vrijheid. Met onderstaande upgrades kunnen we nog langer vrij staan.

Pas Op!!
Onlangs hoorde wij, uit betrouwbare bron, dat een make-over voor waarde vermindering kan zorgen. Ja je leest het goed, je camper kan dus minder waard worden. Blijkbaar is het voor de waarde van de camper, geld waarde dan he, van belang dat zoveel mogelijk origineel blijft. Nou snap ik dat best bij een oldtimer of een ander model dat een klassieker kan worden, maar bij die van ons toch niet…

Wat kun je hier verwachten?

Dit is een ‘levend’ artikel. We hebben nog niet alle upgrades uitgewerkt. Ook zullen we een aantal upgrades meenemen die we zelf (nog) niet toepassen. Wij verzamelen dus alle nuttige informatie hier in deze blog. Alles overzichtelijk op een rijtje voor jou. In een aantal aparte blogs gaan we dieper in op de specifieke upgrades.
Belangrijk detail, onze camper moet inclusief lading onder de 3500 kilogram blijven. Voor ons is het een vereiste dat we met ons B rijbewijs kunnen blijven rijden. Daarnaast willen we graag klein blijven waardoor we flexibeler zijn. Uiteraard zijn er andere opties mogelijk, en zal je andere afwegingen kunnen maken, als je een zwaardere of grotere camper hebt. 

Mocht er dus bij een onderwerp nog geen of weinig informatie staan, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de upgrades. Zo mis jij geen belangrijke informatie. Maar ook, mocht je over een onderwerp graag direct informatie willen, mail ons. Wie weet kunnen we dat puntje als eerste onderzoeken.

De volgende upgrades zullen we hier uitgebreid bespreken:

  • Compost toilet
  • Waterfilter
  • Grotere koelkast
  • Zonnepanelen
  • Omvormer 
  • Groter dakraam
  • Nieuwe kussens

Wij hebben geleerd dat we graag vrij staan, in de natuur. Die vrijheid, spontaan andere gezinnen ontmoeten op de mooiste vrije plekken in Europa. Er zijn steeds meer gezinnen die een break van een jaar of langer nemen en met de camper op roadtrip door Europa gaan. Via appgroepen is er een ware community van reizende gezinnen ontstaan. Vaak treffen we elkaar ergens spontaan of na contact op de app. Uiteraard speelt Instagram hier ook een grote rol in. Wij hebben ervaren dat de voorkeur voor off grid staan erg hoog is. Zo gaaf, zo waardevol om gelijkgestemden te ontmoeten op de mooiste plekjes in Europa en te genieten van wat de natuur ons laat zien. Uiteraard wisselen we dit af met campings of camperplekken. Zeker ook belangrijk voor de kinderen. En dan genieten we ook oprecht even van alle faciliteiten.

Compost Toilet

Met een gewoon toilet, zeker met een gezin, moet je elke 2 dagen een loosplaats opzoeken. Veel campergezinnen hebben een 2de cassette mee zodat ze 3 à 4 dagen kunnen overbruggen. Je bent erg beperkt in je vrijheid en moet altijd rekening houden met waar de loosplekken zijn en waar jij heen gaat. We hebben meerdere malen serieus moeten omrijden of eerder moeten vertrekken van ons mooie plekje. Het geeft veel onrust terwijl je eigenlijk opzoek bent naar rust.

Met een compost toilet kun je gemakkelijk een week of zelfs langer vrij staan.  
Daarbij is een compost toilet milieuvriendelijk en 100% biologisch. Geen gebruik van chemicaliën meer. Je zit dus niet vast aan de speciale loosplekken. Kun jij je voorstellen hoeveel rust en vrijheid dit geeft?

Je kan een compost toilet zelf maken of  er 1 aanschaffen. Uiteraard verschillen deze opties enorm in prijs. Wij gaan beide mogelijkheden onderzoeken. Voor beide mogelijkheden zullen we hier de beste opties weergeven.

09-05-2023
Inmiddels wonen we een week in de camper. Wel nog op een vaste plek op een camperplaats. Maar nu al merken we het gemak het enorme voordeel van een ecotoilet. Wij hebben de Separett Tiny. Deze droogtoilet heeft ongeveer dezelfde vorm als de standaard toiletten waardoor je zelf makkelijk kan vervangen. Ook zit er een goede duidelijke handleiding bij. Als je die volgt dan kan iedereen de toilet zelf installeren. Het grote voordeel is dat je er echt langer mee doet. Niet elke 2 dagen het gezeur van de cassette legen. Zo veel gemak, nu al. Ik kan niet wachten tot we op pad zijn en het gemak echt gaan ervaren.

Waterfilter

Onderweg heb je natuurlijk drinkwater nodig. De meeste campers hebben een vrije grote watertank, zodat je met een volle tank zeker een paar dagen voorraad hebt. Maar hoe zorg je voor goede kwaliteit water? De Nederlandse drinkwaterkwaliteit is prima, maar dat wordt er niet beter op na twee warme dagen in de tank. En in het buitenland is water dat uit de kraan komt vaak niet te drinken. Dan maar mineraalwater kopen? Dat kan, maar het hoeft niet.

Het alternatief is een waterfilter. Er zijn een aantal opties om een waterfilter in jouw camper in te bouwen, of om het water te filteren voordat het de tank in gaat. Het filteren zelf kan volgens een aantal verschillende werkingsprincipes gebeuren. Actief kool en membraan filtratie zijn de bekendste manieren van filteren.

Over waterfilters hebben we een aparte blog geschreven. Hierin leggen we uit hoe een filter werkt, en waar je op moet letten. Ook geven we een aantal mogelijke opties voor jou. Lees hier onze blog over waterfilters.

Grotere koelkast

In de nieuwere campers zie je steeds vaker een wat grotere koelkast. Maar als we naar de oudere modellen kijken zijn de koelkasten vaak kleiner, gedateerd, minder zuinig en niet altijd op gas en elektra aan de sluiten. De koelkast die oorspronkelijk in onze camper zat was aan vervanging toe. Het was een klein model zonder vriesvak. Als je langer vrij wil staan dan is een grotere koelkast zeker een must. Zo hoef je niet meer elke paar dagen naar de supermarkt. 

 

Inmiddels hebben wij al een mooie nieuwe koelkast laten plaatsen. Wij hebben deze laten plaatsen bij een camperzaak. Er moeten wat dingen aangepast worden, waaronder een extra ventilatierooster. Dit wouden we zelf niet gaan uitzoeken en gewoon uitbesteden. Er zijn heel veel verschillende modellen, te veel op hier allemaal op te noemen. Ons advies is ga naar een betrouwbare camperwerkplaats en kijk samen naar de mogelijkheden voor jou camper. Houdt er wel weer rekening mee dat een grotere koelkast zwaarder is. Dat gewicht blijft een dingetje in de camper!

Zonnepanelen

Als je vrij in de natuur wil staan dan zijn zonnepanelen misschien wel het belangrijkste aspect wat op orde moet zijn. Hoe kom je anders aan stroom voor o.a. je verlichting en je laders. 
Ook nu zijn er weer verschillende opties die je kan overwegen. Wil je zonnepanelen op je dak aanbrengen? Of heb je geen plek en wil je ze liever niet vast monteren? Dan zijn de mobiele panelen een optie. 

Wat er bij komt kijken en waar je op moet letten leggen we later uit. 

Omvormer

Als je zonnepanelen hebt dan is een kleine of grotere omvormer eigenlijk onmisbaar. Dankzij de zonnepanelen heb je licht. Je telefoon kan je opladen met behulp van een usb-stekker in de ouderwetse sigarettenaansteker, ofwel de 12 volt aansluiting.
Maar steeds vaker wordt er ook gewerkt en moet er schoolwerk gedaan worden tijdens langere reizen. De laptop is gewoon onmisbaar geworden. Maar de laptop kan je niet opladen zonder een omvormer. Ook andere kleine elektrische apparaten zijn handig en misschien wel onmisbaar. Bijvoorbeeld mijn staafmixer, ik wil niet zonder.

Er zijn ook hier weer dure en goedkope oplossingen, grote en kleine omvormers. We gaan het allemaal uitzoeken en hier bundelen.

Groter dakraam

In onze vorige, nieuwere, camper hadden we 2 grote dakramen. Wij vonden dat ideaal en ergens ook essentieel.
Het geeft veel licht waardoor de kleine binnenruimte toch wat ruimer lijkt. Maar ook voor de ventilatie was het belangrijk. Als we aan het koken zijn binnen, of wanneer het erg warm was, dan is het fijn dat je beide ramen open kan zetten en flink kan ventileren. Wij hadden boven de keuken en boven ons bed een groot raam. Het raam boven ons bed gaf ons vaak een prachtig zicht op de sterrenhemel.
Of ‘s morgens, wanneer de kinderen wakker werden en even bij ons kropen, dan staken zij hun hoofd door het dakraam om naar buiten te kijken. Waar stonden we nu ook al weer? Hoe mooi is de zonsopgang vandaag? Zij vonden het machtig mooi om regelmatig op deze manier naar buiten te kijken. En wij stiekem ook.
Dus zowel voor ventilatie als voor het licht vinden wij een groter dakraam een must. Daarnaast heeft het ons waardevolle familieherinneringen gegeven. Waar we uiteraard meer van willen.

Wat kost het een groter dakraam?
Pas als je weet wat het kost, kan je voor jezelf een afweging maken. Hierin zijn zo veel opties, welke teveel zijn om hier op te noemen. We delen onze keuze en prijs ter indicatie.
Wij hebben gekozen voor een dakraam van 50 bij 70 cm. Het geeft echt enorm veel licht waardoor de camper gelijk een stuk ruimer aanvoelt. Ons raam koste ongeveer 600 euro en 150 euro montagekosten. 

Nieuwe kussens

Onze kussens zijn op. Na meer dan 15 jaar zijn ze qua vulling maar ook qua stof aan vervanging toe. Over de kleurstelling van de stof hebben we het al helemaal niet.
Daarbij is de schuimkwaliteit uiteraard verbeterd in de afgelopen 15 jaar.
Aangezien wij een lange tijd op reis gaan is het van belang dat er goede kussens op de banken liggen.
Zitcomfort is uiteraard een belangrijk punt. Maar onderweg zijn de demping en ondersteuning voor onze kinderen nog veel belangrijker.
En als dan de hele camper mooi gerestyled is, een frisse en moderne uitstraling heeft, dan moeten de kussens daar ook bij passen toch?

Wij hebben onze kussens volledig laten vernieuwen door Klaver Buiten Leven in Ermelo. Klaver Buiten Leven is, al ruim 30 jaar, gespecialiseerd in kussens voor boten en caravans/campers. Waar kun je beter heen dan naar specialisten? Het zijn echt vakmensen. Je gaat in gesprek met meerdere personen van het bedrijf. Niet alleen de verkopers maar bij afleveren van de camper bespreek je de wensen en bijzonderheden ook met degene die de kussens op maat maakt. Hierdoor heb je een goede klantervaring en kunnen ze echt maatwerk leveren. 
In de blog over de camper make-over delen we het proces van nieuwe kussens en meer informatie over Klaver Buiten Leven.

Tot slot

Dit artikel zal regelmatig een update krijgen. Zodra wij een item hebben onderzocht en de voor- en nadelen op een rijtje hebben gezet, zullen we het artikel aanvullen.

Wil je nou niks missen? Schrijf je dan direct in voor de
nieuwsbrief!

Schrijf een bijdrage

Ontdek nog meer