Digital Nomad worden? Ontdek hier de mogelijkheden!

Home Our Journey, zowel letterlijk als figuurlijk onze reis Digital Nomad worden? Ontdek hier de mogelijkheden!
by René

In 5 stappen helpen wij jou op weg. Inclusief concrete voorbeelden.

Digital Nomad worden? Ontdek hier de mogelijkheden!

Gepubliceerd op 26 februari 2023

Digital Nomad worden met je gezin? Hoe kan je een locatie onafhankelijk inkomen creëren met schoolgaande kinderen? Kan dat wel? Jazeker! Door onze ervaringen kunnen wij jou, in een aantal stappen, door een groot deel van dit proces loodsen. Neem uitgebreid de tijd voor de vragen. Gebruik daarnaast ons verhaal als voorbeeld. Laat ons vooral weten hoe het gaat en of we je ergens mee kunnen helpen.
We gaan hier niet in op hele administratieve kant van een bedrijf opzetten of emigreren. We gaan enkel in op het persoonlijke, innerlijke proces, wat vooraf gaat aan Digital Nomad worden. We willen je aan het denken zetten en de mogelijkheden laten inzien.
Alle regels rondom leerplicht zullen we binnenkort uitwerken in een blog. Heb je nu al vragen mail ons dan.

**Tip**
Pak een kop koffie en wat lekkers. Ga er goed voor zitten. Het is een lange maar interessante blog geworden.

Wil je Digital Nomad worden?

Als eerste moet je even stil staan bij de vraag: Waarom?
Waarom wil jij Digital Nomad worden?

Ons verhaal

Voor ons was het antwoord: Om te kunnen blijven reizen.
Na onze lange reis kwamen we, in 2022, terug in Nederland.
Alles was hetzelfde, maar toch was echt alles veranderd. Wij waren veranderd.
Het leven wat we voor de reis leefden paste niet meer. Het voelde niet als thuiskomen.

Tijdens het reizen ontdekten we dat thuis geen plek is, maar ons gezin. Als we maar samen zijn, dan zijn we thuis!

Verdieping voor jou

Weet je voor jezelf het antwoord op de vraag: Waarom wil jij Digital Nomad worden? Dan kun je vandaaruit verder.

Weet je het antwoord nog niet? Dan moet je dat eerst onderzoeken.
Vraag jezelf af wat je mist in je leven in het algemeen. Wat klopt er niet? Wat kost je energie maar levert niks op?
Maar ook, wat heb je wel? Wat wil je uitbreiden? Waar hecht je veel waarde aan?
Ga in gesprek met mensen om je heen.

Maak de balans op.
Waarschijnlijk leiden deze antwoorden je richting het antwoord op de vraag “waarom?”

MOGELIJK OOK INTERESSANT

Durf je eigen pad te gaan!

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste blogs op deze site? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

Nieuwsbrief

Digital Nomad, dat betekent locatie onafhankelijk zijn

Je moet als Digital Nomad volledig remote je werk kunnen doen. Locatie onafhankelijk zijn dus. Online je werk doen betekent echter niet dat je al reizend een bestaan moet leiden. Je kan ook een (tijdelijke) vaste locatie kiezen, ergens op de wereld, waar jij je thuis voelt. Wil je voor bepaalde tijd op bijvoorbeeld Bali wonen of wil je een meer reizende leefstijl creëren?

Het gaat vooral om het online kunnen werken en je werk overal mee heen kunnen nemen. Sommige banen hebben niet continu een internet verbinding nodig. Dit kan weer een stuk vrijheid geven ten opzichte van een baan waarbij je afhankelijk bent van een stabiele en snelle internetverbinding.
Voordat je kan gaan nadenken over hoe je gaat zorgen voor inkomen, is het belangrijk om hierbij stil te staan. Dit kan deels je keuze voor het genereren van inkomen bepalen. 

Ons verhaal

Toen wij begonnen met reizen kenden we deze termen allemaal nog niet. Digital Nomad, locatie onafhankelijk, reizende leefstijl, wat houdt dat allemaal in? We waren hier ook nog niet mee bezig.

Eenmaal in Nederland wisten wij al vrij snel dat we niet wilden blijven. We hadden totaal geen behoefte aan vastigheid. Het gaf ons eerder een beklemmend gevoel. Een aantal maanden hebben we, heel serieus, overwogen om (tijdelijk) in Zwitserland te gaan wonen en werken.
Maar ergens tijdens dat proces werd ons ook duidelijk dat we onze vastigheid dan alleen maar gingen verplaatsen. Weliswaar naar een machtig mooi gebied waar ik best happy zou kunnen zijn, maar het was nog steeds een vaste locatie. Weer in de ratrace van school, werk, sport etc, alleen op een mooiere locatie.

Was dit genoeg? Was dit wat we nodig hadden?
Het antwoord was duidelijk “Nee”, dat was niet genoeg voor ons. Dat was niet wat wij zochten. Althans niet voor nu.
Dus voor ons is het van belang dat we volledig locatie onafhankelijk zijn. Dat we die vrijheid blijven behouden.

Verdieping voor jou

Bepaal voor jezelf of je geheel locatie onafhankelijk wil zijn of dat je het ook prima vind om deels een vaste locatie te hebben. Wil jij alle vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wil of vind je een (tijdelijke) thuisbasis, waar dan ook op de wereld, belangrijk?
Uiteraard komen hier veel zaken bij kijken. Heb je kinderen, kan je gezondheid het aan, hoe is je thuissituatie, moet je daar ergens rekening mee houden? Dit zijn de hoofdzaken.
Echter hebben wij geleerd dat er voor elke belemmering ook weer een oplossing te vinden is. Soms betekent dit, dat je pittige keuzes moet maken. Is het ideaal, nee zeker niet. Althans lang niet altijd. Maar als je niet gelukkig bent in je huidige situatie, en je veranderd niets, dan is dat ook niet ideaal toch? Onderzoek wat voor jou beter voelt.

Wil je in loondienst of wil je eigen baas zijn?

Je weet nu dat je een Digital Nomad wil zijn. Daarbij heb je nagedacht over de mate van vrijheid die jij fijn vindt. Dan is het nu belangrijk om te bepalen of je in loondienst wil werken of eigen baas wil zijn.

Er zijn tegenwoordig steeds meer banen in loondienst die locatie onafhankelijk gedaan kunnen worden. Dit is één van de voordelen van de C periode. We hebben geleerd dat het anders kan. En gelukkig werken steeds meer werkgevers hieraan mee.
Echter heeft locatie onafhankelijk werken in loondienst zowel voor- als nadelen. Moet je bijvoorbeeld rekening houden met tijdzones voor de vergaderingen met je collega’s? Kun jij samenwerken als je je collega’s niet meer fysiek ziet? Wil jij dat deels voor jou bepaald wordt wanneer jij werkt? Of mis je dan een belangrijk stuk vrijheid voor jezelf?
Absoluut voordeel is wel dat je een vast inkomen blijft houden. Dat geeft zekerheid en een goede basis. En daarmee juist ook weer een stuk vrijheid.

Het alternatief is dat je voor jezelf begint. Dan kun je jouw werkzaamheden zelf uitkiezen en indelen. Niemand die zegt hoe, waar en wanneer jij je werk moet doen. Je bent immers eigen baas. Met veel vrijheid maar ook met een ondernemersrisico.

Ons verhaal

Uiteraard moet je werk wel om te zetten zijn naar geheel remote, oftewel online. Bij ons was dat niet mogelijk. Als verpleegkundige en als technoloog in een fabriek was deze mogelijkheid voor ons niet te realiseren. Wij moesten dus een nieuwe richting inslaan om een inkomen te genereren. Wij waren een lange tijd heel erg zoekende. Dit hebben wij als een lastige periode ervaren. Je weet dat het anders moet, maar je hebt nog geen idee hoe.
Door te praten, door onze ervaring te delen, door eerlijk te zijn over ons verhaal kregen wij nieuwe inzichten. Ook al waren er weinig mensen die dit echt begrepen, door te praten blijft het bij jezelf leven en groeit er iets. Het zaadje was geplant en wordt hierdoor gevoed.
Daarnaast zijn we het internet gaan afspeuren. Wat kunnen wij doen, welke baan kan locatie onafhankelijk? Hebben wij mogelijkheden? Hoe groot moet een eventuele investering zijn? Zowel financieel als qua tijd.

En toen… toen zijn we gewoon ergens begonnen. 

Verdieping voor jou

Wat is jouw huidige situatie? Is jou baan om te zetten in remote werken? Hoeveel vrijheid heb je als je in loondienst blijft? Is dit genoeg voor jou? Wat voelt voor jou het beste, loondienst of eigen baas?
Alleen jij kan bepalen wat voor jou de beste keuze is. Zet op een rijtje wat jouw kennis, kwaliteiten en ervaringen zijn en start met brainstormen. Deel je ideeën met de mensen om je heen en krijg feedback. Zij zien waarschijnlijk mogelijkheden voor jou die jij onbewust al had afgeschoten.

Wees niet bang om het anders te doen
. Praat en luister goed, laat het even inwerken en voel wat de feedback met je doet. Wordt je blij van jouw ideeën, krijg je energie als je hier verder over nadenkt? 

Voor jezelf beginnen als Digital Nomad

Ja en dan komt de belangrijkste en misschien ook wel de moeilijkste vraag: “Hoe dan?”
Dus een vaste baan is voor jou geen optie, je wilt meer, je wilt het anders.

Maar wat dan?
Kijk naar het werk wat je gedaan hebt. Kun je dat omzetten naar een concreet aanbod?
Kijk hierbij verder dan enkel je werk.
Welke capaciteiten had je nodig voor je werk?
Welke eigenschappen heb jij?
Welke kwaliteiten heb je ontwikkeld?
Bundel jouw ervaringen, eigenschappen, kwaliteiten en skills. Wat komt daaruit rollen? Waar ben jij goed in?

Vind je dit lastig?

Ik ook! Dit over mezelf zeggen, lukt me nog steeds niet goed 😉 
Maar, je hebt mensen in je omgeving die dit voor jou kunnen beantwoorden. Of het volledig klopt weet je niet,
maar het helpt je in ieder geval op weg.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Start before you’re ready!

Ga gewoon starten, investeer in jezelf en zie wat het je brengt. Je ziet de eindstreep nog niet, je ziet nog niet wat je einddoel is, maar heb vertrouwen dat het gaandeweg steeds duidelijker wordt. Wees niet bang om een risico te nemen, om iets nieuws te proberen. Het hoeft niet gelijk het juiste te zijn. Het gaat je hoe dan ook veel leren en het brengt je verder.
Rome is ook niet in één dag gebouwd, en de weg ernaartoe is ook zeker niet recht.

Hieronder nemen we je mee in een aantal opties die je kan onderzoeken. Opties die heel breed zijn en altijd wel passend gemaakt kunnen worden voor jou! Het belangrijkste is dat jij ergens energie van krijgt!

Eén van ons kreeg een baan aangeboden in het zijn vakgebied. Deze was mogelijk als ZZP. Dit gaf de ander de ruimte om de volgende stappen te zetten en te ontdekken waar we tijdens het reizen inkomen uit kunnen gaan halen.

Hoeveel inkomen heb je nodig?

Bedenk goed hoeveel inkomen je nodig hebt. Wil je reizen? Op welke manier wil je dan reizen?
Of wil je tijdelijk ergens settelen. Hoe zijn de omstandigheden daar? Is het dagelijks leven daar duur of juist heel goedkoop?
Hoeveel je nodig hebt is waarschijnlijk vele malen lager dan je nu gewend bent.
Onderzoek bij de onderstaande opties het inkomen. Dit kan medebepalend zijn voor je keuze.

Wij hebben geleerd dat het reizende bestaan veel goedkoper is dan een koop- of huurhuis in Nederland. Wij gaan reizen met de camper en hebben daardoor aan de helft van ons (eerdere) inkomen al voldoende.

Stel je voor wat voor vrijheid dit kan geven. Je hoeft veel minder uren te werken, tegelijk heb je veel meer tijd voor je gezin. Die rust, vrijheid, je bent minder gehaast en gestrest, dat heeft echt een hele grote waarde.

VA, Virtual Assistent

Ik ben begonnen met een VA cursus. Dit vond ik een veilige en zeer veelzijdige manier van inkomen genereren.

VA is een veelzijdig en redelijk nieuw vak. Een vak wat enorm hard aan het groeien is. Dat is mooi, want dat betekent veel werkgelegenheid en het kan heel goed locatie onafhankelijk én als eigen baas.

Het VA vak, wat is dat nou?

VA staat voor Virtual Assistent. Jij ben de virtuele assistent van je opdrachtgever. Dus alles waar je opdrachtgever geen tijd of energie voor heeft kan jij gaan doen.
Denk hierbij heel breed.
Van simpele administratieve taken tot het complexe management van een kantoor.
Beter bekend onder de termen als back office support, office manager of secretaresse. 

Maar ook in de financiële taken van een bedrijf wordt heel veel ondersteuning gevraagd. Veel kleine bedrijven willen maar al te graag hun boekhouding uitbesteden.
Taken als belastingaangifte, simpele boekhoudtaken maar ook de hele financiële administratie vallen hieronder.

Of zit jij veel op social media en ken je alle ins en outs? Er is enorm veel vraag naar content creators. Je beheert dan de social media van een bedrijf en werk mee aan de marketing.

En zo kan ik nog wel even door gaan. Ontdek hier de meer dan 250 taken als VA.

De opleiding tot VA

Maar dan, welke cursus ga je doen? Welke van de vele? De kosten variëren van een paar honderd euro tot een paar duizend euro. Investeren wil ik wel, maar moet niet te gek zijn toch?

Ik heb het onderzoek alvast voor je gedaan en vele aanbieders vergeleken. Zelf ben ik uitgekomen bij Iris Treffers en haar How to LibraryVoor heel veel taken als VA zijn er geweldige tools ontwikkeld. Iris Treffers laat je kennis maken met de meeste voorkomende tools. Maar ook deelt zij informatie over het opzetten van je eigen bedrijf als VA en hoe je zichtbaar wordt op social media, en dus klanten krijgt. 

De prijs-kwaliteit verhouding was goed. Wat ik vooral fijn vind is dat het geen vast traject is maar je studeert in je eigen tempo en in je eigen tijd. De How to Library bestaat uit een hele bibliotheek aan filmpjes gemaakt. Elk filmpje, wisselend van 2 tot 30 minuten, is een les. Ze neemt je mee in de meest voorkomende tools die je als VA nodig hebt. Dankzij deze library kun jij je ontwikkelen tot een technisch VA. Daarnaast kan je lid worden van de facebook community, regelmatig houdt zij een Q&A en je kan verschillende 1 op 1 trajecten bij haar volgen.
Daarbij, als bonus, kun je affiliate worden. Zo kan jij je cursusgeld nog weer terug verdienen. Ondanks dat ik het VA beroep voor nu opzij heb gezet, heb ik er wel enorm veel aan. Veel tools kan ik nu voor mezelf en ons eigen bedrijf inzetten.

Uiteraard zit hier voor mij ook een verdienmodel in. Ik ben affiliate. Maar ik ben ook oprecht enthousiast over haar aanbod. Wil je meer weten over haar library, stuur me dan een berichtje!
Ben je enthousiast en wil je via Iris Treffers starten? Dan zou je mij enorm helpen door de cursus via de bovenstaande linkjes aan te schaffen.
Het kost jou niks extra, maar mij helpt het om deze website uit te breiden

Begin een blog

Zoals ik al zei ben ik gestopt met het VA vak. Het klopte niet voor mij. Ik zag niet hoe ik daar energie van zou krijgen. Ik word helemaal niet blij van administratie, sterker nog, ik raak er enorm van gestrest en ik blokkeer. 
Het idee van een reisblog opzetten, of schrijven voor anderen sprak mij meer aan.
Dus op zoek naar een nieuwe cursus. Ik kwam uit bij Laudius voor de cursus Copywriter.
Een beetje algemene kennis over schrijven en marketing leek me een goede basis.

Tijdens de cursus begon het idee van de reisblog steeds meer te leven. Maar hoe gaan we daar dan geld mee verdienen? Kan dat überhaupt? Hoe reëel is dat?
Dus hup, weer naar google. Uiteindelijk kwam ik bij bloggercursus van Ikwilmeerreizen.nl uit. Voor een klein bedrag krijg je een korte kennismakingscursus. Dit vind ik een fijn concept. Met een kleine investering weet je waar de cursus inhoudelijk over gaat en of dit bij je past.

Schrijf jij graag? Heb jij veel ideeën waar anderen wat aan kunnen hebben?
Of heb jij veel meegemaakt en wil je deze kennis delen?
Misschien ben jij wel heel creatief met letters en woorden?
Dan raad ik je deze cursus oprecht aan!
Ok, het is een cursus wat als hoofdtoon reisblog heeft. Maar het gaat zoveel dieper en je kunt de informatie ook perfect gebruiken voor een blog in elk ander thema.
Door de cursus te doorlopen heb je al gauw een businessplan op papier staan. Je leert welke verdienmodellen een website kan hebben en welke voor jou van toepassing kunnen zijn.
Je leert de waarde van SEO maar ook hoe je samenwerkingen op kan zetten. Daarnaast geven zij ook links naar andere relevante informatie pagina’s en veel concrete voorbeelden.

Bloggerscursus

Wordt Content Creator

Nog zo’n fancy term, content creator. Weet jij wat het inhoudt?
Ik wist dat dus niet. Ik dacht dat dit een hip nieuw beroep was en totaal niet bij mij zou passen.
Echter met mijn cursus Copywriter en de Bloggercursus heb ik een mooie basis om als content creator te starten. Voeg daarbij de handige tools die ik geleerd heb te gebruiken door How to Library, en kan ik op elke locatie aan de slag. De klanten zou je aan kunnen trekken via facebookgroepen of LinkdIn.

Leer een website te bouwen

Ben je goed met websites bouwen? Ook hier is veel vraag naar. Van de simpelste website tot uitgebreide en complexe vraagstukken. Van opbouwen tot onderhoudenDoor gewoon ergens te starten leer je gaandeweg nieuwe skills. Deze skills, zeker als blijkt dat ze je makkelijk afgaan, kun je daarna omzetten in een concreet aanbod voor jouw klant. Zeker als je de opgedane kennis verbetert door een cursus te volgen, kun je hier meer en meer in groeien.

Ons verhaal

Zo hebben wij onze website zelf gebouwd. We hadden geen enkele kennis. Maar door in te lezen, gericht (betaalde) informatie te zoeken en te proberen, hebben we onszelf redelijk vaardig gemaakt in het website bouwen met Wordpress. Hoe verder wij onze website uitbreiden, des te meer we leren. Deze kennis kunnen we in gaan zetten als verdienmodel door websites voor anderen te bouwen of te onderhouden. In combinatie met de opleiding Copywriter kunnen we een totaal pakket aanbieden.
Dit geeft ons allerlei mogelijkheden om inkomen te genereren terwijl we met de camper op de mooiste plekjes staan. 

Bouwen met Wordpress

Een website bouwen is erg complex. Je moet leren omgaan met Wordpress en het technische gedeelte achter een website. Als je een serieuze website wil bouwen komt er echt wel heel veel bij kijken. Deze hadden wij toch wel serieus onderschat…Naast het uiterlijk van de website is er nog een heel belangrijk punt voor een succesvolle website.
Want hoe gaan de klanten jouw mooie website vinden? Hoe wordt je zichtbaar in Google? Dit is van groot belang als jij gevonden wil worden.

SEO, Search Engine Optimization

Hier komt de term SEO naar voren. SEO staat voor Search Engine Optimization. Kort gezegd, je moet de zoekwoorden van je klanten weten, aan de hand daarvan schrijf je de webteksten. Daarnaast zijn er heel veel acties achter de schermen die van groot belang zijn voor je vindbaarheid. Het is raadzaam om hier even goed in te duiken als je gaat beginnen met SEO. Ik heb veel gehad aan Sterkon, heel veel gratis basis informatie. 
Voor SEO zijn veel betaalde en gratis tools uitgevonden. Uiteraard zijn de betaalde tools beter, deze geven je veel meer opties. Wij gebruiken voor onze website en blogs de tool van Mangools. Je kan een zoekwoordenonderzoek uitvoeren maar ook je concurrenten analyseren en zien waar jouw kansen liggen. Waar ranken zij op in Google, welke zoekwoorden gebruiken zij? Naast de keyword finder, SERPWatcher zijn er nog veel meer opties. Mangools is een enorm uitgebreide tool. Zeker een must have als je een professionele website wil opzetten. Kijk voor meer informatie op de website van Mangools.

Uiteraard ben je voor het bouwen van een website niet gebonden aan Wordpress, er zijn nog veel meer opties. Zo ver gaat onze kennis niet, en Wordpress is een veelvuldig gebruikt systeem. Je hebt honderden templates die je vervolgens geheel naar eigen stijl kan vormgeven. 

Tot slot

Als je jouw situatie wilt veranderen naar Digital Nomad, dan zul je keuzes moeten maken. Opleiding volgen, ander werk zoeken, eigen bedrijf starten, huis verkopen, vaste basis houden of alles los laten? Dit zijn soms hele ingrijpende keuzes. Besef goed wat de gevolgen zijn. Maar laat je niet tegenhouden door angsten of onzekerheden.
Ga op onderzoek uit, durf risico’s te nemen. Om te groeien is het wel van belang dat je in jezelf wil investeren. Je bepaalt zelf hoe je investeert. Tijd, aandacht en energie zijn ook investeringen. Niet alles hoeft gelijk veel geld te kosten.
Door gewoon te gaan doen, op weg te gaan, kom je bij uitkomsten die je vooraf nooit zou hebben bedacht. Wij hadden vooraf in ieder geval nooit kunnen bedenken wat dit pad ons zou brengen. Maar voelt nu echt wel als het juiste pad.

Je wilt wat anders dus ga ervoor!
Ontdek de vele mogelijkheden!

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog?
Voel je vrij om ons een bericht te sturen. Wie weet waar we je kunnen helpen.