Wandeltips voor de tocht naar de volgende top

Home De ultieme vakantie activiteiten voor jong en oud Wandeltips voor de tocht naar de volgende top
by René
10 tips voor wandelen met kinderen

Wandelen met Kinderen: hoe hou je het leuk?

Gepubliceerd op 18 februari 2023

Voor onze grote reis waren wij geen wandelaars. Onze jongens al helemaal niet. Als wij ‘we gaan wandelen’ roepen dan renden de jongens hard weg. De eerste wandeltochten waren dan ook niet altijd een succes voor de kinderen. En dus ook niet voor ons. Veel gemopper en ruzie. ‘Ik ben moe’ en ‘ik wil naar huis’ samen met het koppig gaan zitten gebeurde vaak. Maar als ze daar eenmaal doorheen waren, maakten we samen de mooiste wandelingen. De euforie die zij ervaarden als we de top bereikten, zorgde ervoor dat we steeds opnieuw die mooie wandeltochten gingen opzoeken. Het resultaat is dat onze jongens nu echte wandelaars geworden zijn. Zij hebben hun intrinsieke motivatie voor wandelen gevonden.

Nu willen we onze ervaring omzetten in tips voor jullie. Ieder gezin is anders, maar we hopen dat we je op weg kunnen helpen om een fijne dag te gaan wandelen met jouw kinderen. En wie weet maak je van jouw kids ook echte wandelaars.

Onmisbaar, goede wandelschoenen voor de kinderen

Motivatie tijdens het wandelen

Betrek de kinderen in de planning
Wanneer je de kinderen wat zeggenschap geeft, zijn ze vooraf al meer betrokken bij de tocht. Automatisch zullen ze meer gemotiveerd zijn tijdens de wandeling. Dit is al heel makkelijk te doen door samen de route te plannen. Laat ze zelf uitzoeken waar ze heen willen. Of kies een paar mooie routes en laat hun er één uitkiezen.


Maak de tocht interessant

Een stuk wandelen langs een saaie weg of gewoon wandelen zonder doel, daar maak je mij ook niet blij mee. Maar als de kinderen vooraf weten dat er verderop een gaaf kasteel, een mooi uitkijkpunt of een meer is, maak je de tocht al een heel stuk interessanter.
Zorg dus dat er een duidelijk doel is, een soort beloning in het vooruitzicht. Ga zwemmen bij die ene waterval, of een ijsje halen in het volgende dorp. Je kan ook een beloning meenemen naar de top. Dit zorgt voor motivatie, de wil om even door te zetten op een lastig stukje van de route.


Mindset

Leer je kinderen het belang van hun mindset. En hoe zij die kunnen beïnvloeden. Positief denken, dan kost het maar half zoveel energie om door te gaan als het even tegenzit. Altijd blijven lachen, ook als je door de regen loopt! Onze jongens waren het eerste uur van de tocht vaak wat negatief, hadden geen zin. We lieten ze dan even bewust stilstaan. We moedigden ze aan om even hun frustratie en tegenzin van zich af te schreeuwen. Dat werkt!
Als je in de bergen bent geeft dat schreeuwen ook nog een mooie echo. Check wel even of er niet teveel mensen in de buurt zijn…

 

Uitdaging

Maak de route fysiek uitdagend, maar niet te zwaar voor de kinderen. Hou rekening met wat zij aankunnen. Jouw kinderen kunnen veel meer dan je denkt, daag ze uit en je zult verbaasd staan. 

MOGELIJK OOK INTERESSANT

Durf je eigen pad te gaan!

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste blogs op deze site? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

Nieuwsbrief

Mega trots op Pico Ruivo
Mega trots op Pico Ruivo

Tijdens het wandelen

Wandelschoenen
Zorg voor goede schoenen en degelijke wandelsokken. Goed materiaal is zo belangrijk. Voorkom hiermee zere en snel vermoeide voeten bij de kinderen. Daar wordt niemand blij van.
Onze eerste flinke hike liepen onze jongens op hun normale schoenen. Vaak hadden ze grip tekort waardoor ze vaak weggleden. We besloten te gaan shoppen voor goede wandelschoenen. Bij de volgende tocht bleek echt duidelijk het verschil. Ze liepen met veel meer gemak en zekerheid over de ongelijke paden. Hadden veel meer grip bij het klimmen en klauteren over de rotsen. Maar belangrijkste nog, ze hadden veel minder snel vermoeide voeten. Het klagen over zere voeten was afgelopen.


Voorkomen is beter dan genezen
Krijgt er toch iemand last van zijn of haar voeten? Stop even en neem de tijd om er wat aan te doen. Een irritatie aan je voet wordt al snel een hotspot, dat is een voorloper van een blaar. Trek de schoenen uit en zorg dat de sok goed zit. Soms is het voor het idee, maar de kids zijn wel weer blij. Het kan ook helpen om dakpansgewijs leukoplast of sporttape aan te brengen.


Geniet bewust

Kijk om je heen en geniet. Van de verre uitzichten over zee, het dal in of over de bergen. Maar zeker ook van de kleine dingen dichtbij. Zag je ook die hagedis of die fel gekleurde happy stone langs het pad?

Sta onderweg af en toe stil om je kinderen te laten inzien hoe ver ze al gekomen zijn. Kijk even achterom, laat ze weten dat je trots bent op wat ze al gelopen hebben. Met een fijn gevoel gaan ze daarna weer door.

Doe spelletjes onderweg. Er zijn veel woordspelletjes te bedenken. Wij doen vaak woordslang. De een zegt een woord, de ander moet met de laatste letter een nieuw woord verzinnen. Is ook nog eens leerzaam.


Durf het plan aan te passen

Valt het tegen? Wees vooral niet bang om terug te keren of om de route in te korten. Google Maps is je vriend. Overleg samen, neem een beslissing en ga in een goede sfeer een paar dagen later nogmaals op pad. Dat is beter dan doorzetten tegen beter weten in, met als gevolg dat de kinderen de volgende keer niet meer mee willen. Maak er alsnog een succes-ervaring van.
Maar ook andersom, durf wat meer te vragen dan het bekende. Durf de grenzen op te zoeken of zelfs te verzetten.

Skywalk op Madeira, hier hebben de jongens serieus grenzen verlegd

Eten en Drinken

Neem genoeg lekkers mee

Zorg onderweg voor genoeg te knabbelen. Kinderen moeten hun energie nou eenmaal vaker bijvullen als ze fysiek bezig zijn.
Daarnaast doet een rolletje mentos in je zak wonderen. Een klein snoepje, kan je vaker geven. Het zorgt er elke keer weer voor dat ze makkelijker de berg op lopen.
Naast snoepjes en koekjes nemen wij ook vaak sinaasappels mee op pad. Op Madeira, tijdens onze vele levada wandelingen, zijn we hiermee begonnen. Even een korte pauze, sinasappel in 4 partjes en smullen. Vocht en vitamine aangevuld, energie wat omhoog. Klaar voor het volgende stuk. Nu, een jaar later, staat elke sinasappel nog voor de mooie herinneringen op Madeira, zowel bij ons als bij de kinderen.


Goede voedzame lunch

Onderschat het effect van een goede voedzame lunch niet. Het kan onderweg echt het verschil maken. Niemand wordt echt vrolijk van een warm platgedrukt broodje kaas onder uit de rugzak. Wij maken meestal wraps onderweg. Prima vervanger voor brood. Lekker belegd met kaas, salami, mayo en rucola. Aangevuld met paprika en komkommer. Tonijn uit blik is ook uitstekend geschikt om mee te nemen. Kies de ingrediënten die jullie lekker vinden, zoek een mooie plek voor de lunchpauze en neem gewoon de tijd om ter plekke je verse lunch klaar te maken.

Reizen met Kinderen, camperreis met gezin, wandelen met kinderen, mooiste wandelgebied Spanje
Noodlesalade is ook altijd een goede lunch. Zeker met een uitzicht.

Tot slot

Samen een leuke wandeling maken draait uiteindelijk maar om één ding: Maak plezier en hou de energie positief. Wees lekker fysiek actief, maar zorg ervoor dat de kopjes niet gaan hangen. Ga je vaker samen op pad, dan leer je gaandeweg steeds meer over wat voor jullie als gezin het beste werkt.


Als je dan moe en voldaan terugkomt heb je vast geen zin meer om te koken. Althans wij vaak niet. We bestellen dan vaak een paar pizza’s of wat anders lekkers. Maar zorg dat je de dag afsluit met echt even samen zijn. Bespreek alle hoogtepunten van de dag terwijl je lekker zit te eten. Maar benoem vooral ook die punten waar het even wat minder ging, dat zijn de momenten waarop jouw kids leren doorzetten, waarop ze groeien. Dit zijn de momenten die ze zich met trots en voldoening herinneren.

De top van de MontCabrer, Spanje